Naučnoistraživački rad Maksimovićeve međunarodno priznat

18.10.2023. 11:17
0
IZVOR: srna.rs

Doktor tehničkih nauka i vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mirjana Maksimović, čije se ime nalazi na prestižnoj Stenfordovoj listi za prošlu godinu, izjavila je za Srnu da je ovo priznanje potvrda da je njen naučnoistraživački rad prepoznatljiv na međunarodnom nivou.

- Biti treći put uzastopno među dva odsto najboljih naučnika u svijetu po uticaju citiranosti je svakako veliki uspjeh, posebno ako se uzmu u obzir sve prepreke i ograničenja sa kojima se suočava akademski radnik u BiH - rekla je Maksimovićeva.

Ona je naglasila da su njene ambicije da nastavi unapređivanje svoje oblasti istraživanja, istražuje nove perspektive i razvija inovativne pristupe.

- Takođe, želim da svoje znanje i iskustvo prenesem mlađim generacijama, jer vjerujem u značaj obrazovanja kao temelja za dalji razvoj nauke i opšteg napretka društva - navela je Maksimovićeva.

Ona je dodala da joj motivacija za naučni rad nikad nije nedostajala jer je uvijek osjećala strast prema istraživanju i otkrivanju novih saznanja.

- Svakako da je priznanje ovog nivoa potvrda da su moj rad, trud i predanost nauci i istraživanju prepoznati i cijenjeni na globalnom nivou. Činjenica da rezultati mog naučnoistraživačkog rada imaju značajan uticaj na naučnu zajednicu služi kao podstrek da se još više posvetim istraživanju, dijeljenju znanja i mentorstvu - navela je Maksimovićeva.

Prema njenim riječima, u članku koji je objavio "Elzevir" /Elsevier/ objavljen je popis dva odsto naučnika na svijetu sa najvećim uticajem citiranosti tokom cjelokupne karijere i tokom 2022. godine.

Ona je precizirala da je analiza djelo grupe istraživača sa Univerziteta Stenford, a rađena je prema podacima dostupnim u "Elzevirovoj" citatnoj i bibliografskoj bazi "Skopus" /Scopus/.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, kao i broj citata tih radova.

- Ovo priznanje je potvrda da je moj naučnoistraživački rad prepoznatljiv na međunarodnom nivou, međutim, na domaćem terenu taj nivo prepoznavanja nije toliko izražen. Angažovanje u ozbiljnom naučnoistraživačkom radu zahtijeva mnogo truda, rada i posvećenosti, poboljšanje uslova rada i opremljenosti laboratorija. Pronalaženje izvora finansiranja za bavljenje naučnoistraživačkim radom u našem okruženju predstavlja izuzetno težak zadatak, često graničeći s nemogućim - istakla je Maksimovićeva.

Ona je dodala da su je svaka prepreka i izazov činili još odlučnijom da istraje u naučnoj karijeri.

Maksimovićeva je navela da, i pored uspjeha postignutih u veoma teškim uslovima, izostaju adekvatne reakcije i vrednovanje za istinske doprinose bavljenja naukom, što ukazuje na potrebu za promjenom u percepciji i priznavanju naučnoistraživačkog rada u domaćem okruženju.

Ona je napomenula da na ETF-u radi 17 godina i da je to ustanova na kojoj je stekla sva akademska zvanja i titule, od diplomiranog inženjera elektrotehnike, magistra tehničkih nauka do doktora tehničkih nauka.

- Tokom studiranja sam dobila brojna priznanja, među kojima bih izdvojila priznanja za najboljeg studenta godine, priznanje za rekordno kratko vrijeme studiranja, Plaketu Univerziteta za izuzetan uspjeh tokom studija, te priznanja za ostvarene posebne rezultate u naučnoistraživačkom radu. Istakla bih i to da sam 2014. godine proglašena za najboljeg studenta na trećem ciklusu studija od Fondacije `Dr Milan Jelić` - rekla je Maksimovićeva.

Ona je ukazala da ETF ima dobro opremljene laboratorije, što značajno doprinosi kvalitetu i efikasnosti izvođenja nastavnih aktivnosti.

- S obzirom na brz razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija neophodna nam je finansijska podrška za nabavku savremene opreme, što bi nam omogućilo da ostanemo u korak sa najnovijim tehnološkim trendovima i sprovođenje savremenih istraživanja koja bi osigurala našu konkurentnost, napredak i prepoznatljivost u naučnim krugovima - istakla je Maksimovićeva.

Ona je navela da je oblast njenog interesovanja i istraživanja usmjerena ka savremenim informaciono-komunikacionim tehnologijama koje imaju značajan uticaj na svakodnevni život.

- Veći dio mojih istraživanja posvećen je petoj generaciji mobilnih komunikacionih sistema /mreža 5G/ i konceptu internet stvari /IoT/. Ono čemu težim jeste da, u mjeri u kojoj je to moguće, doprinesem razvoju ovih tehnologija i njihovoj praktičnoj primjeni u realnim situacijama. Kroz istraživanja trudim se da razumijem, razvijam i primjenjujem savremene tehnologije kako bi se unaprijedila naša digitalna budućnost - rekla je Maksimovićeva.

Ona je dodala da je sada stanje takvo da su migracije velike, da se broj stanovnika smanjuje, a samim tim i broj studenata.

Maksimovićeva smatra da je neophodno održati na visokom nivou kvalitet nastave i kriterijume polaganja ispita.

- Samo tako će ETF održati status jednog od najozbiljnijih tehničkih fakulteta u regionu. Mi stvaramo inženjere koji bi trebali da naprave industrijski zamah cijele Srpske. Ako to ne bude strategija vrha države, onda ti inženjeri neće imati gdje da rade. Potražiće posao u sredini gdje će se njihovo znanje tražiti i cijeniti. Tamo će zasnovati porodice i neće imati motiva da se vrate ovdje. Znači, sve je do nas kao šire zajednice - ukazala je Maksimovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisan 41 diplomirani inženjer i četiri mastera elektrotehnike (FOTO) Promovisan 41 diplomirani inženjer i četiri mastera elektrotehnike (FOTO)
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 31m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 54m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 27m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 24m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 15m
    0