Navršavaju se 33 godine od "krvavog Uskrsa" na Plitvičkim jezerima

30.03.2024. 12:02
0
IZVOR: srna.rs

Prije 33 godine izvršen je upad hrvatskih specijalaca na područje Nacionalnog parka "Plitvice", poznat kao "krvavi Uskrs", kada je ubijen srpski teritorijalac Rajko Vukadinović iz Korenice, a 17 Srba zarobljeno i mučeno do razmjene, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Iz "Veritasa" podsjećaju da je u februaru 1991. godine Hrvatska donijela odluke o nevaženju saveznih zakona na njenoj teritoriji i razdruživanju od SFRJ, a nakon toga i Srpska autonomna oblast /SAO/ Krajina donosi Rezoluciju o razdruživanju od Hrvatske.

Sredinom marta iste godine, JNA traži od Predsjedništva SFRJ da se u državi uvede vanredno stanje, što, usljed protivljenja predstavnika Hrvatske, BiH i Makedonije, ne prolazi.

U kontekstu takvog stanja, krajiški Srbi su 25. marta organizovali miting istine na Plitvicama sa zahtjevom da Nacionalni park "Plitvička jezera" ostane u sastavu SAO Krajine.

Dva dana kasnije, na ulazima u nacionalni park na jarbolima su postavljene srpske i jugoslovenske zastave, a sljedeći dan "martićevci" iz Knina zauzimaju upravne zgrade Nacionalnog parka.

U ranim jutarnjim časovima 31. marta iz Zagreba je prema Plitvicama u nekoliko autobusa, kombija, privatnih vozila i jednom transporteru krenula kolona od oko 400 hrvatskih specijalaca "radi uvođenja ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka".

U tom momentu u plitvičkim hotelima bilo je oko 400 turista, među kojima i grupa hrvatskih specijalaca, koji su se dan ranije s namjerom da prepadom iznutra, u koordinaciji sa onima izvana, savladaju krajinske teritorijalce i "martićevce", sa oružjem u koferima, pomješali sa turistima.

Srbi su očekivali napad hrvatskih specijalaca pa su ih na prilazima Plitvicama od Slunja sačekali u zasjedi i sa barikadama od porušenih stabala. Puškaranje je započelo ujutro između 6.00 i 7.00 časova.

Brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci, uz pomoć onih kamufliranih u goste, uspjeli su da zauzmu hotele i do podneva uspostave kontrolu nad nacionalnim parkom, a dalju eskalaciju sukoba spriječila je JNA koja se između suprotstavljenih strana postavila kao tampon zona.

Na hrvatskoj strani poginuo je policajac Josip Jović /22/ iz Aržana kod Makarske, dok ih je dvadesetak ranjeno.

Na srpskoj strani poginuo je teritorijalac Rajko Vukadinović /32/ iz Korenice, a 17 zarobljenih je krvnički prebijano sve do razmjene 13. avgusta iste godine.

Hrvatska je poginulog Jovića proglasila za prvu žrtvu "domovinskog rata" i svake godine na visokom nivou obilježava godišnjicu njegove pogibije, iako je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac više puta javno govorio i u svojoj knjizi "Istina mora izaći van" zapisao da je obdukcija pokazala da je pogođen metkom iz "takozvane pumparice, jurišne američke automatske puške uvezene iz Singapura, kakvih je imala hrvatska policija".

Poslije ove akcije, hrvatska policija je na Plitvicama formirala policijsku stanicu koja se održala do kraja avgusta te godine kada je rasformirana zbog nemogućnosti funkcionisanja usljed kontrole JNA, nakon čega kontrolu nad Nacionalnim parkom preuzimaju krajinske vlasti i zadržale su je sve do avgusta 1995. godine.

Plitvički događaj se, prema mnogim izvorima, uzima kao početak rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka.

Tog dana pravoslavni vjernici su slavili Cvijeti, a katolici Uskrs, zbog čega su mediji ovaj događaj i nazvali “krvavi Uskrs”.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Na današnji dan počeo egzodus Srba iz Zapadne Slavonije Na današnji dan počeo egzodus Srba iz Zapadne Slavonije
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 39m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    1h 3m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    21h 56m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    15h 47m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    57m
    0