Neko mora da odgovara za zločine u „Oluji"

31.05.2022. 15:18
0
IZVOR: srna.rs

Ratni zločini ne zastarijevaju i neko mora da odgovara za zločine nad Srbima koji su počinjeni u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja", izjavio je danas pravnik Milan Antonijević.

Antonijević je naveo da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo optužnicu protiv hrvatskih pilota koji su raketirali kolonu srpskih izbjeglica u avgustu 1995. godine na osnovu univerzalne zakonitosti koja postoji u domaćem zakonu, te da se optužnice mogu podizati protiv svih koji su na prostorima bivše SFRJ činili ratne zločine.

On je naglasio da to ne treba stavljati u kontekst evropskih integracija Srbije i istakao da je svako utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine u interesu Srbije, kako u onim postupcima u kojima je Srbija ranije postupala pred Haškim tribunalom, tako i u ovim koji se pokreću toliko godina nakon sukoba i zločina.

- Potrebno je osvetliti taj deo istorije - naglasio je Antonijević i naveo da ga čudi politizacija ovog pitanja, jer je potez srpskog Tužilaštva uslijedio na osnovu dokaza koji su prikupljeni, a postoji potvrda i od organizacija koje se bave dokumentovanjem ratnih zločina o tome da je ovaj predmet potrebno formirati.

Prema njegovim riječima, saradnja tužilaštava u regionu postoji, kao i ustupanje predmeta, a Srbija u ovom trenutku vodi nekoliko postupaka koji su ustupljeni iz BiH.

On je naglasio da se po istom principu ovaj predmet može ustupiti Hrvatskoj „ako postoje garancije da će biti vođen na valjan način i da će svi prikupljeni i validni dokazi biti izvedeni pred sudom".

- Nadam se da je tako nešto moguće, jer je u interesu celog regiona da se sva ova suđenja sprovedu, da se utvrdi odgovornost za svaki ratni zločin, a da se politika ostavi po strani, a tome najviše mogu da doprinesu političari - rekao je Antonijević.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji „Oluja" 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevrijeme stiže u region: Očekuju se obilne padavine, oluje i snijeg Nevrijeme stiže u region: Očekuju se obilne padavine, oluje i snijeg
Optuženi za ratni zločin nad Srbima nagrađeni pozicijama u FBiH (VIDEO) Optuženi za ratni zločin nad Srbima nagrađeni pozicijama u FBiH (VIDEO)
Štete širom BiH: Vjetar jačine orkanske oluje duvao 105 km/h Štete širom BiH: Vjetar jačine orkanske oluje duvao 105 km/h
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    13h 10m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    13h 15m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    14h 7m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    14h 21m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    7h 43m
    0