Неко мора да одговара за злочине у „Олуји"

31.05.2022. 15:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Ратни злочини не застаријевају и неко мора да одговара за злочине над Србима који су почињени у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја", изјавио је данас правник Милан Антонијевић.

Антонијевић је навео да је Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло оптужницу против хрватских пилота који су ракетирали колону српских избјеглица у августу 1995. године на основу универзалне законитости која постоји у домаћем закону, те да се оптужнице могу подизати против свих који су на просторима бивше СФРЈ чинили ратне злочине.

Он је нагласио да то не треба стављати у контекст европских интеграција Србије и истакао да је свако утврђивање одговорности за ратне злочине у интересу Србије, како у оним поступцима у којима је Србија раније поступала пред Хашким трибуналом, тако и у овим који се покрећу толико година након сукоба и злочина.

- Потребно је осветлити тај део историје - нагласио је Антонијевић и навео да га чуди политизација овог питања, јер је потез српског Тужилаштва услиједио на основу доказа који су прикупљени, а постоји потврда и од организација које се баве документовањем ратних злочина о томе да је овај предмет потребно формирати.

Према његовим ријечима, сарадња тужилаштава у региону постоји, као и уступање предмета, а Србија у овом тренутку води неколико поступака који су уступљени из БиХ.

Он је нагласио да се по истом принципу овај предмет може уступити Хрватској „ако постоје гаранције да ће бити вођен на ваљан начин и да ће сви прикупљени и валидни докази бити изведени пред судом".

- Надам се да је тако нешто могуће, јер је у интересу целог региона да се сва ова суђења спроведу, да се утврди одговорност за сваки ратни злочин, а да се политика остави по страни, а томе највише могу да допринесу политичари - рекао је Антонијевић.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији „Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића због сумње да су извршили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Оптужени за ратни злочин над Србима награђени позицијама у ФБиХ (ВИДЕО) Оптужени за ратни злочин над Србима награђени позицијама у ФБиХ (ВИДЕО)
Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    14h 10m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    1h 34m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    21h 41m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    20h 59m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    12h 24m
    0