Nema više bježanja iz BiH, svako ko ode mora platiti 200.000 maraka!

30.01.2020. 11:01
10
IZVOR: analiziraj.ba

Država je na koljenima. U BiH živi manje od 2.700.000 ljudi.

Shvativši da ni to nije konačna brojka, jer se masovni odliv stanovništva nastavlja, Savjet ministara pripremilo je novu stratešku platformu za zaustavljanje tog nemilog fenomena.

Rješenje je preuzeto od nekih bosanskohercegovačkih stranaka. Među njima, najuspješniji u borbi protiv pobjegulja je Savez za bolju budućnost, koji sa članicama i članovima potpisuje takozvani ugovor o doživotnoj vjernosti. Po klauzulama tog ugovora, svaki boljitaš koji odluči napustiti ovu stranku dužan joj je isplatiti 100.000 maraka, pa je na mrežama krenula dosjetka da je lakše razvrgnuti crkveni brak nego izaći iz SBB-a.

I konačno se sličnog rješenja dosjetilo novoformirani Savjet ministara. Kako saznaje uvijek dobro raspoložena agencija Fake & Spin, ko god bude trbuhom za kruhom napuštao BiH, ubuduće će državi, na ime trošarine i odstupnih taksi, morati da plati 200.000 maraka.

– Drago nam je da smo jednoglasno usvojili ovakav prijedlog – kaže Zoran Tegeltija, predsjedavajući SM. – Ovo je najmonolitniji saziv Savjeta u njegovoj istoriji. Vrijeme je da se već jednom stane u kraj nezahvalnim pojedincima, porodicama i grupama. Država u njih investira sve što može, od zdravstva do obrazovanja, a onda oni, tako obrazovani i zdravi kao dren, put pod noge pa u Njemačku. E, ne može. Nema više tako.

Tegeltiju su podržali svi ministri, čak i oni iz Federacije.

– Ponosni smo da je jedno ovako kreativno i razumno rješenje preuzeto od Saveza za bolju budućnost – istakao je svoje zadovoljstvo ministar Fahrudin Radončić. – Pobjeguljama se zaista mora dohakati. To je uzelo fursat bez milosti, ne plaše se ni hodže ni institucija sistema. Ni bogatije države ne bi mogle podnijeti ovakav egzodus, zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak.

Usvojen je i niz administrativnih mjera kojima će ubuduće odlazak biti otežan. Prilikom napuštanja matične zemlje, Bosanci i Hercegovci mora će vozačima autobusa, vozova i aviona pokazati ne više od dva mjeseca staru potvrdu o nekažnjavanju te izmirivanju dugova za RTV pretplatu. Takođe, obavezna je i potvrda nadležne zdravstvene institucije da ste preležali krzamak.  Razmišlja se i o vrlo uspješnoj ratnoj praksi. Stariji čitatelji će se sjetiti, u mnogim krajevima BiH protjerani stanovnici morali su prilikom odlaska potpisati ugovor kojim nepokretnu imovinu ostavljaju paradržavnim organima. U Savjetu ministara smatraju da je ta mjera bila izuzetno efikasna i da bi u ovom teškom trenutku za državu ponovo bila od velike koristi.

Kako god da bilo, izgleda da su se vlasti konačno trznule i donijele niz efikasnih mjera kojima će odliv mozga biti sveden na minimum.

-Vi možda možete proći, možete čak povesti i mačku, ali vaš stan ne. On ostaje u državnom vlasništvu – jedan je od slogana kojima će ova kampanja biti i medijski podržana. Time će se, očekivanja su, obogatiti stambeni fond javnih službenika, poslanika, zastupnika, delegata, ministara i njihovih zamjenika. Ova populacija bez ikakve krivnje ispašta zbog funkcionalnih blokada na svim nivoima sistema.

Ko i nakon svega žudi za Njemačkom – širok mu koridor VC u svojoj originalnoj, 3D kompjuterskoj verziji. Mi ostajemo, poručuju iz Savjeta ministara.

 

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera!

 

Komentari 10
  • Generic placeholder image
    Ja 10.06.2020. 22:21
    Ako narod nazivate pobeguljama vi ste lopovi djubrad kriminalci robovlasnici DOLE BAGRO UMRI BAGRO
  • Generic placeholder image
    Maja 02.02.2020. 08:55
    Prvi puta cujem da neka drzava uvodi ovakve mere da bi zadrzala stanovnistvo!!! Povecajte narodu plate, otvorite nova radna mesta, obezbedite buducnost omladini pa vam niko nece bezati iz drzave.
  • Generic placeholder image
    Saša 31.01.2020. 22:13
    Sta je treba vam robova,da radi omladina za vas lopove i kriminalce. Odavde su pametni odavno pobjegli,dok takvi kao tegeltija ne budu iza resetaka ovde nema srece.
  • Generic placeholder image
    Crnapuma 31.01.2020. 20:46
    I jebem li vam majku lopovsku,nakrali ste sebi koliko ste mogli.htjeli bi zarobiti narod da robuje vama lopovima.otvorite radna mjesta pa vam nece narod bjezati..
  • Generic placeholder image
    eli 31.01.2020. 09:54
    Nešto gore od robovlasništva.
  • Generic placeholder image
    Goran 31.01.2020. 09:04
    Dajem duplo samo da ne živim ovdje 😀
  • Generic placeholder image
    Goran 31.01.2020. 09:04
    Dajem duplo samo da ne živim ovdje 😀
  • Generic placeholder image
    Bebeto 31.01.2020. 08:28
    A oce li biti rata?
  • Generic placeholder image
    Djuka 30.01.2020. 22:45
    Meni ovaj tekst nije smijesan
  • Generic placeholder image
    Srki 30.01.2020. 19:35
    U ovom slucaju dodje BiH kako zatvor.Znaci umri i ti i tvoja porodica ali nemoze van BiH.
Povezane vijesti
BiH u posljednjoj deceniji napustilo između 150 i 300 hiljada ljudi BiH u posljednjoj deceniji napustilo između 150 i 300 hiljada ljudi
Čeka nas egzodus mladih: Kakve sve pogodnosti našim ljudima nude evropske zemlje Čeka nas egzodus mladih: Kakve sve pogodnosti našim ljudima nude evropske zemlje
Iz BiH odlazi sve više mladih, a ostatak stanovništva stari Iz BiH odlazi sve više mladih, a ostatak stanovništva stari
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    9h 16m
    0
  • Slani mafini
    18h 37m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 32m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 26m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 55m
    3