Neregularnosti u javnim nabavkama Puteva Srpske?

17.05.2022. 19:36
0
IZVOR: katera.news

Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“ ove godine planira rehabilitaciju i sanaciju puteva na teritoriji Srpske u dužini od oko 670 km, za koje će biti utrošeno oko 500 miliona KM.

Grupa projektantsko-konsultantskih preduzeća iz Republike Srpske uputila je dopis Agenciji za javne nabavke BiH s jasnim i precizno postavljenim pitanjem koje se odnosi na zakonitost postupanja Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“.

Kako se navodi u dopisu, uprava JP „Putevi Republike Srpske dala je nalog da projektnu dokumentaciju za rehabilitacije putnih pravaca, a koji su bili predmet javnih nabavki, rade uposleni inženjeri javnog preduzeća, što je suprotno Zakonu o građenju i Zakonu o državnim službenicima.

Prema Zakonu o državnim službenicima ("Sl. glasnik RS", br. 118/2008, 117/2011, 37/2012 i 57/2016) svi službenici zaposleni u državnim preduzećima ako učestvuju u izradi projektne dokumentacije, osim radova redovnog održavanja su u direktnom sukobu interesa.

- Ovim činom uništavaju se  projektantska preduzeća i degradira struka snižavajući cijene projektovanja, a istovremeno povećavajući cijene izvođenja u nesrazmjernom odnosu - rekli su iz ovih preduzeća.

Zbog nezakonitih radnji JP „Putevi Srpske“, ova preduzeća smatraju da je njihova egzistencija direktno ugrožena jer oni zapošljavaju oko 500 inženjera i konsultanata koji se bave iključivo poslovima ovog tipa, a usljed ovakvog odnosa nisu više u mogućnosti da adekvatno plate stručni kadar, koji sve više odlazi u inostranstvo.

- Ovakva značajna investicona ulaganja od oko 500 miliona, raditi bez kvalitene dokumentacije je veliki rizik, jer bilo kakva projektna greška vodi do rasipanja javnih sredstava - navedeno je u dopisu.

Predmetne projekte mogu sačinjavati samo projektanti koji imaju licencu za te radove izdatu od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, što ovaj put nije ispoštovano.

Putevi Srpske raspisali su konkurs u januaru za dostavljanje ponuda za realizaciju projekata, ali nakon provedene procecure poziv je poništen iz razloga što su primljene ponude skuplje od predviđenih sredstava za ove namjene.

Iz projektantskih preduzeća se navodi kako je nerealno očekivati da se za raspisanu Javnu nabavku daju niže cijene, jer su i ponuđene bile ispod tržišne za ovu vrstu posla.

Kako bi se ovaj posao obavio u predviđenom roku, projektnu dokumentaciju će raditi uposlenici JP „Putevi Republike Srpske“, navodi se u dopisu, što je u potpunosti suprotno svim zakonskim normama, jer zaposleni u ovom preduzeću nemaju licencu za vršenje tih poslova.

Cilj ovog dopisa, pored ukazivanja na neregularnosti prilikom javnih nabavki, jeste i da se pokuša skrenuti pažnja Putevima Srpske da razmotre još jednom dostavljene ponude i raspišu novu javnu nabavku koja će ispoštovati realne tržišne cijene.

                

Komentari 0
Povezane vijesti
Zakon o javnim nabavkama postoji samo na papiru Zakon o javnim nabavkama postoji samo na papiru
Italijani odnijeli najviše javnog novca iz BiH Italijani odnijeli najviše javnog novca iz BiH
Održan sastanak Božovića sa predstavnicima IPSA i JP „Putevi“RS Održan sastanak Božovića sa predstavnicima IPSA i JP „Putevi“RS
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    8h 21m
    8
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    23h 51m
    0
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    23h 5m
    0
  • Na Vaskršnjem bazaru prikupljeno 2.820 KM
    23h 22m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    10h 52m
    0