Нерегуларности у јавним набавкама Путева Српске?

17.05.2022. 19:36
0
ИЗВОР: katera.news

Јавно предузеће „Путеви Републике Српске“ ове године планира рехабилитацију и санацију путева на територији Српске у дужини од око 670 km, за које ће бити утрошено око 500 милиона КМ.

Група пројектантско-консултантских предузећа из Републике Српске упутила је допис Агенцији за јавне набавке БиХ с јасним и прецизно постављеним питањем које се односи на законитост поступања Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“.

Како се наводи у допису, управа ЈП „Путеви Републике Српске дала је налог да пројектну документацију за рехабилитације путних праваца, а који су били предмет јавних набавки, раде упослени инжењери јавног предузећа, што је супротно Закону о грађењу и Закону о државним службеницима.

Према Закону о државним службеницима ("Сл. гласник РС", бр. 118/2008, 117/2011, 37/2012 и 57/2016) сви службеници запослени у државним предузећима ако учествују у изради пројектне документације, осим радова редовног одржавања су у директном сукобу интереса.

- Овим чином уништавају се  пројектантска предузећа и деградира струка снижавајући цијене пројектовања, а истовремено повећавајући цијене извођења у несразмјерном односу - рекли су из ових предузећа.

Због незаконитих радњи ЈП „Путеви Српске“, ова предузећа сматрају да је њихова егзистенција директно угрожена јер они запошљавају око 500 инжењера и консултаната који се баве икључиво пословима овог типа, а усљед оваквог односа нису више у могућности да адекватно плате стручни кадар, који све више одлази у иностранство.

- Оваква значајна инвестицона улагања од око 500 милиона, радити без квалитене документације је велики ризик, јер било каква пројектна грешка води до расипања јавних средстава - наведено је у допису.

Предметне пројекте могу сачињавати само пројектанти који имају лиценцу за те радове издату од стране Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, што овај пут није испоштовано.

Путеви Српске расписали су конкурс у јануару за достављање понуда за реализацију пројеката, али након проведене процецуре позив је поништен из разлога што су примљене понуде скупље од предвиђених средстава за ове намјене.

Из пројектантских предузећа се наводи како је нереално очекивати да се за расписану Јавну набавку дају ниже цијене, јер су и понуђене биле испод тржишне за ову врсту посла.

Како би се овај посао обавио у предвиђеном року, пројектну документацију ће радити упосленици ЈП „Путеви Републике Српске“, наводи се у допису, што је у потпуности супротно свим законским нормама, јер запослени у овом предузећу немају лиценцу за вршење тих послова.

Циљ овог дописа, поред указивања на нерегуларности приликом јавних набавки, јесте и да се покуша скренути пажња Путевима Српске да размотре још једном достављене понуде и распишу нову јавну набавку која ће испоштовати реалне тржишне цијене.

                

Коментари 0
Повезане вијести
Закон о јавним набавкама постоји само на папиру Закон о јавним набавкама постоји само на папиру
Италијани однијели највише јавног новца из БиХ Италијани однијели највише јавног новца из БиХ
Одржан састанак Божовића са представницима IPSA и ЈП „Путеви“РС Одржан састанак Божовића са представницима IPSA и ЈП „Путеви“РС
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    14h 24m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 53m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    11h 11m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    6h 7m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    2h 19m
    0