Ni nakon potjernice ni traga ni glasa o Mahmuljinu

29.12.2022. 12:03
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH ni mjesec dana nakon raspisivanja međunarodne potjernice nema nikakvu informaciju gdje se nalazi osuđeni Sakib Mahmuljin, rečeno je Srni u toj pravosudnoj instituciji.

- Sud BiH još nema informaciju gdje se nalazi osuđeni Mahmuljin. Kada Sud BiH dobije informaciju da je osuđeni uhapšen po potjernici, počinje postupak ekstradicije - naveli su iz Suda BiH odgovarajući na pitanje Srne da li Sud ima ikakvu povratnu informaciju gdje je osuđeni Mahmuljin i da li će i kada biti isporučen BiH.

Mjesec dana nakon izdavanja naredbe o raspisivanju međunarodne potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine u Vozući i Zavidovićima 1995, ne pokreće se nikakav, pa ni disciplinski, postupak protiv onih koji su Mahmuljinu nakon pravosnažnosti presude omogućili da slobodno izađe iz sudnice, kao što je i sa slobode dolazio na ročišta.

Sud BiH je 28. novembra ove godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra ove godine javi na izdržavanje kazne zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu ove godine pravosnažno osudilo Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. godine u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici Otkazano suđenje za zločine nad Srbima u Jošanici
Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka Namješteni konkursi u institucijama BiH stara boljka
Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici Za danas zakazano suđenje za zločin nad srpskim civilima u Jošanici
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 27m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    22h 49m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 57m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    23h 3m
    1
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    19h 11m
    0