Ni poslije 23 godine niko nije odgovarao za ubistvo srpskih žetelaca

23.07.2022. 11:15
0
IZVOR: srna.rs

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ukazala je da ni poslije 23 godine od ubistva srpskih žetelaca u mjestu Staro Gracko, kod Lipljana na Kosovu i Metohiji, niko od pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova nije odgovarao.

- I danas, više od 23 godine od uspostavljanja protektorata UN na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244, na ovoj teritoriji vlada "kultura" nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo suočavanja sa prošlošću - ističe se u saopštenju.

Žrtve su, navodi Koordinacja, bile “krive” samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju ljetinu.

- Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao - napominje ovo udruženje.

Podsjećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspjeh međunarodnih misija Unmika, Kfora i Euleksa, kao i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

Na današnji dan, 23. jula 1999. godine, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, albanski zločinci, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, strijeljali su na žetelačkom polju, a potom masakrirali 14 Srba, mještana sela Staro Gracko.

Najmlađa žrtva Novica Janićijević imao je samo 17 godina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    4h 23m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    22h 28m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    18h 37m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    22h 16m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    16h 44m
    0