Ni povratak sezonaca neće spasiti domaće tržište rada

17.09.2023. 20:40
1
IZVOR: nezavisne.com

Hroničan nedostatak radnika na našem tržištu neće značajno nadomjestiti ni povratak sezonaca, koji su se, u potrazi za većim platama, proljetos "otisnuli" prema Jadranu ili, pak, radno mjesto pronašli na građevinama i drugim poslovima širom Evrope.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, ocjenjuje da će povratak sezonaca malo ublažiti manjak radnika u ugostiteljstvu, dok za ostale branše sumnja da će se to desiti.

- Najveći problem kad je u pitanju nedostatak radne snage su građevina i industrija, i nisam siguran da će oni sa konobarisanja preći na građevinu. Tako da će i dalje sigurno ostati problem nedostatka radnika kada je riječ o nekim zanimanjima - rekao je Smailbegović za "Nezavisne novine".

Sličnog je mišljenja i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji naglašava da je jedino rješenje dovođenje stranih radnika.

- Mislim da poslodavci već odavno ne računaju na te koji se vraćaju sa sezone, zato što su im nepouzdani radnici. Ali sigurno je da oni mogu na neki način da poprave to stanje. Međutim, evidentno je da nema šanse bez zapošljavanja strane radne snage da se ta rupa popuni - naveo je Trivić.

Dodao je da je činjenica da puno više zaposlenih, na godišnjem nivou, ode u penziju nego što budućih radnika stigne iz škola, a problem su i demografske prilike, odnosno iseljavanje.

- Tako da bez zapošljavanja strane radne snage nema krpljenja te rupe - rekao je Trivić za "Nezavisne novine".

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 18.09.2023. 08:04
    Ovaj Trivic bi da mu ljudi rade za minimalac, ima tiranine radne snage samo treba posteno platiti, nego lakse je dovesti filipinca ili indijca da radi za par stotina evra nego platiti naseg covjeka hiljadu.... ko zadnji izadje nek ugasi svjetlo
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    18h 55m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    19h 1m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    19h 9m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    9h 50m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    21h 26m
    0