Ни повратак сезонаца неће спасити домаће тржиште рада

17.09.2023. 20:40
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Хроничан недостатак радника на нашем тржишту неће значајно надомјестити ни повратак сезонаца, који су се, у потрази за већим платама, прољетос "отиснули" према Јадрану или, пак, радно мјесто пронашли на грађевинама и другим пословима широм Европе.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, оцјењује да ће повратак сезонаца мало ублажити мањак радника у угоститељству, док за остале бранше сумња да ће се то десити.

- Највећи проблем кад је у питању недостатак радне снаге су грађевина и индустрија, и нисам сигуран да ће они са конобарисања прећи на грађевину. Тако да ће и даље сигурно остати проблем недостатка радника када је ријеч о неким занимањима - рекао је Смаилбеговић за "Независне новине".

Сличног је мишљења и Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, који наглашава да је једино рјешење довођење страних радника.

- Мислим да послодавци већ одавно не рачунају на те који се враћају са сезоне, зато што су им непоуздани радници. Али сигурно је да они могу на неки начин да поправе то стање. Међутим, евидентно је да нема шансе без запошљавања стране радне снаге да се та рупа попуни - навео је Тривић.

Додао је да је чињеница да пуно више запослених, на годишњем нивоу, оде у пензију него што будућих радника стигне из школа, а проблем су и демографске прилике, односно исељавање.

- Тако да без запошљавања стране радне снаге нема крпљења те рупе - рекао је Тривић за "Независне новине".

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Zagor te nej 18.09.2023. 08:04
  Ovaj Trivic bi da mu ljudi rade za minimalac, ima tiranine radne snage samo treba posteno platiti, nego lakse je dovesti filipinca ili indijca da radi za par stotina evra nego platiti naseg covjeka hiljadu.... ko zadnji izadje nek ugasi svjetlo
Повезане вијести
Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши
Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском
Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули Звијезда срушила Зрињски и погурала Борац ка јесењој титули
Најчитаније
 • Возач камиона из БиХ нестао у Словенији, породица моли за помоћ
  13h 7m
  0
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  4h 21m
  0
 • Јолић: Извршене припреме за зимско одржавање саобраћајница
  12h 26m
  1
 • Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
  3h 46m
  1
 • Укључимо се у акцију „Један слаткиш, једно дијете“
  13h 13m
  0