Ни повратак сезонаца неће спасити домаће тржиште рада

17.09.2023. 20:40
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Хроничан недостатак радника на нашем тржишту неће значајно надомјестити ни повратак сезонаца, који су се, у потрази за већим платама, прољетос "отиснули" према Јадрану или, пак, радно мјесто пронашли на грађевинама и другим пословима широм Европе.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, оцјењује да ће повратак сезонаца мало ублажити мањак радника у угоститељству, док за остале бранше сумња да ће се то десити.

- Највећи проблем кад је у питању недостатак радне снаге су грађевина и индустрија, и нисам сигуран да ће они са конобарисања прећи на грађевину. Тако да ће и даље сигурно остати проблем недостатка радника када је ријеч о неким занимањима - рекао је Смаилбеговић за "Независне новине".

Сличног је мишљења и Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, који наглашава да је једино рјешење довођење страних радника.

- Мислим да послодавци већ одавно не рачунају на те који се враћају са сезоне, зато што су им непоуздани радници. Али сигурно је да они могу на неки начин да поправе то стање. Међутим, евидентно је да нема шансе без запошљавања стране радне снаге да се та рупа попуни - навео је Тривић.

Додао је да је чињеница да пуно више запослених, на годишњем нивоу, оде у пензију него што будућих радника стигне из школа, а проблем су и демографске прилике, односно исељавање.

- Тако да без запошљавања стране радне снаге нема крпљења те рупе - рекао је Тривић за "Независне новине".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 18.09.2023. 08:04
    Ovaj Trivic bi da mu ljudi rade za minimalac, ima tiranine radne snage samo treba posteno platiti, nego lakse je dovesti filipinca ili indijca da radi za par stotina evra nego platiti naseg covjeka hiljadu.... ko zadnji izadje nek ugasi svjetlo
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 8m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 3m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    2h 51m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    12h 25m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    11h 26m
    1