Ни повратак сезонаца неће спасити домаће тржиште рада

17.09.2023. 20:40
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Хроничан недостатак радника на нашем тржишту неће значајно надомјестити ни повратак сезонаца, који су се, у потрази за већим платама, прољетос "отиснули" према Јадрану или, пак, радно мјесто пронашли на грађевинама и другим пословима широм Европе.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, оцјењује да ће повратак сезонаца мало ублажити мањак радника у угоститељству, док за остале бранше сумња да ће се то десити.

- Највећи проблем кад је у питању недостатак радне снаге су грађевина и индустрија, и нисам сигуран да ће они са конобарисања прећи на грађевину. Тако да ће и даље сигурно остати проблем недостатка радника када је ријеч о неким занимањима - рекао је Смаилбеговић за "Независне новине".

Сличног је мишљења и Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, који наглашава да је једино рјешење довођење страних радника.

- Мислим да послодавци већ одавно не рачунају на те који се враћају са сезоне, зато што су им непоуздани радници. Али сигурно је да они могу на неки начин да поправе то стање. Међутим, евидентно је да нема шансе без запошљавања стране радне снаге да се та рупа попуни - навео је Тривић.

Додао је да је чињеница да пуно више запослених, на годишњем нивоу, оде у пензију него што будућих радника стигне из школа, а проблем су и демографске прилике, односно исељавање.

- Тако да без запошљавања стране радне снаге нема крпљења те рупе - рекао је Тривић за "Независне новине".

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Zagor te nej 18.09.2023. 08:04
  Ovaj Trivic bi da mu ljudi rade za minimalac, ima tiranine radne snage samo treba posteno platiti, nego lakse je dovesti filipinca ili indijca da radi za par stotina evra nego platiti naseg covjeka hiljadu.... ko zadnji izadje nek ugasi svjetlo
Повезане вијести
Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
Бајден именовао Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ Бајден именовао Дагласа Џоунса за новог амбасадора у БиХ
Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела Претреси на 11 локација због пореске утаје и других кривичних дјела
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  7h 9m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  19h 31m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  5h 41m
  4
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  1h 38m
  1
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  21h 8m
  0