Nobelovac Peter Handke posjetio Stari Brod i Miloševiće (FOTO)

09.05.2021. 11:27
0
IZVOR: Sputnjik/Katera

Uz melodiju pjesme „Ide Mile Lajkovačkom prugom“ koju su izvodili tamburaši na brodu „Lotika“, gosti Emira Kusturice, laureat nagrade Andrićevog instituta Peter Handke, književnici Matija Becćković i Želidrag Nikačevicć isplovili su iz Andrićgrada prateći tok Drine.

Handke je pjevao na srpskom, a Matija Bećković u toj pesmi prepoznao je Handkeove junake, uvijek na putu, uvijek u pokretu.

Slika

Foto: Zaboravljeni korijeni

- Handke je u našoj pjesmi ‘Ide Mile Lajkovačkom prugom’ našao sažeto svoje delo i svoju poetiku. I kad sam ga sreo prva što je izgovorio, bilo je – Dugačka je Lajkovačka pruga. I sad kad taj mikrofilm razvijete na široki plan dobijete njegove romane u kojima ide Mile, dimi mu se cigara. On ustaje kada se ta pjesma pjeva jer je u toj našoj pjesmici našao svoju vjeru -  kaže Bećković za Sputnjik.

Kusturica je na dočeku Handkea rekao da je ovo jedinstven slučaj da jedan nobelovac posjeti grad nobelovca.

Slika

Foto: Zaboravljeni korijeni

Ispod starog mosta na Drini koji je proslavio Ivo Andrić, novi most stvara se između dijve književnosti, između dva književnika nobelovca – Ive Andrića i Petera Handkea. Upravo je odatle započela plovidba brodom „Lotika“ na kojem se pjevalo, uživalo, tugovalo, na kojem se uz malo riječi reklo mnogo. U Handkeovom stilu.

Memorijalni centar u Starom Brodu za koji je Bećković govorio da je srpski „Titanik“ za koji niko ne zna.

Kroz impozantne predele klisure, Drina je Petera Handkea, tog saputnika i sapatnika srpskog naroda odvela u Stari brod, mjesto koje čuva sjećanje na srpsko stradanje.

- To je mjesto na kojem su Srbi iz Sarajeva, Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada marta i aprila 1942. godine pod najezdom Ustaša tražili spas u Srbiji. I pronašli je na dnu rijeke Drine -  objasnio je svojim gostima Emir Kusturica.

U toku posjete muzeju i spomen-kapeli g. Hendke je razgovarao sa protojerej-stavroforom Draganom Vukotićem koji je sa Emirom Kusturicom govorio o stradanjima Srba u istočnoj Bosni.

Hendke je sa izloženih panoa samostalno čitao ćirilične natpise i posebno interesovanje iskazao o ulozi pojedinih formacija tokom zločina nad Srbima. Tom prilikom se upoznao i sa arhitektom muzeja Novicom Motikom kome je uputio najljepše riječi hvale za veličanstveni projekat. Uz tucanje vaskršnjim jajima razgovarao je i fotografisao se sa posjetiocima. Na kraju mu je i višegradski slikar hadži Branko Nikitović poklonio sliku ćuprije sa posvetom.

Slika

Foto: Zaboravljeni korijeni

Handke prošetao kroz Memorijalni kompleks u Starom Brodu i sa velikom pažnjom iščitavao istoriju stradanja srpskog naroda.

Na tom mestu prije dvije godine podignut je memorijalni kompleks koji pamti djecu, djevojke, porodice koje su umesto zastrašujućeg mučenja izabrali vječni počinak u rijeci Drini.

Kusturica je prilikom posjete Memorijalnom centru u Starom Brodu svojim gostima detaljno opisao istorijske cjeline koje čine ovaj kraj posebnim.

Slika

Foto: Zaboravljeni korijeni

Peter Handke poklonio se hiljadama žrtava čija su imena ispisana na zidu muzeja i mnogo bliže sagledao istoriju stradanja Srba na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu. Dok je isplovljavala, „Lotiku“ su ispraćale i skulpture tela koja se izdižu iz vode kao podsjetnik na jedno strašno poglavlje iz naše istorije.

– Prvi put sam u životu iščitao od riječi do riječi dela Ive Andrića, rekao je Handke povodom dodjele „Velike nagrade Ive Andrića“.

Uz stare srpske pjesme, Kusturica i gosti plovili su nazad ka Višegradu, nazad ka Andriću.

Dok je na srpskom jeziku sa svojim domaćinom pjevao „Ovo je Srbija“, „Ženi nam se Vukota“, „Ivana se kroz Berane šeta“, „Tamo daleko“, Handke je zapazio:

„Vaše pjesme su vesele, ali kroz njih se zapravo tuguje“.

Handke i Kusturica sa tamburašima pjevaju stare srpske pjesme.

Video: Zaboravljeni korijeni

Komentari 0
Povezane vijesti
Stari Brod - iskaz grupe svjedoka iz Čajniča Stari Brod - iskaz grupe svjedoka iz Čajniča
Stari Brod - iz presude ustaši Ibru Alispahiću iz Višegrada Stari Brod - iz presude ustaši Ibru Alispahiću iz Višegrada
Stari Brod - svjedočanstvo Đorđa Viškovića Stari Brod - svjedočanstvo Đorđa Viškovića
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 59m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 57m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 23m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 38m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    13h 17m
    0