Noć na sjeveru KiM protekla mirno, Srbi nastavljaju proteste

03.06.2023. 10:28
0
IZVOR: srna.rs/kosovo-online.com

Noć na sjeveru Kosova i Metohije protekla je mirno, a građani u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nastavljaju proteste dok se ne povuku pripadnici specijalne jedinice ROSU iz ovog dijela Pokrajine.

Objekti opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku okruženi su bodljikavom živom, a ispred su raspoređeni pripadnici Kfora.

Na postavljene prepreke Srbi su stavili srpske trobojnice.

U Zvečanu su patrole Kfora i dalje na svim raskrsnicama, a pripadnici tzv. specijalne kosovske policije se nalaze unutar opštine.

Situacija je trenutno mirna, a nekoliko vojnika Kfora je stacionirano iza bodljikave žice kod zgrade opštine Zvečan.

Osim povlačenja pripadnika ROSU sa sjevera Kosova i Metohije, Srbi traže i da nelegalni gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština, kao i da na slobodu budu pušteni predsjednik Privredne komore Kosova i Metohije Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić juče je ponovio zahtjeve za prekid mirnih protesta u tri opštine na sjeveru Kosova.

- Prvi uslov je da ne dolazi gradonačelnik kao kauboj, jer ovo nije ničija prćija. Ovo je gradska kuća koja treba da služi i pruža usluge svojim građanima. To bi bila prva faza ispunjenja naših zahteva - rekao je Rakić.

On je naveo da je druga faza da se povuku sve specijalne jedince sa sjevera i da se formira Zajednica srpskih opština.

- I što je najbitnije, da se obustave svi istražni postupci koji se vode protiv svih ljudi, ne samo ovih koji protestuju u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, nego i protiv onih koji su bili barikadama - rekao je Rakić.

Na društvenim mrežama se tokom noći proširila vijest da je novopostavljeni gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napustio zgradu opštine u koju ga je nasilno uz veliku količinu suzavca i šok bombi uselila prošlog petka tzv. Specijalna kosovska policija, ali za to ne postoje zvanična saznanja.

Ovih dana vodili su se pregovori između srpskih predstavnika putem posrednika Kfora sa Hetemeijem i on je jasno dao do znanja da mu nije teško da spava u zgradi opštine, na šta su mu predstavnici Srba poručili da nema potrebe da se plaši i da slobodno može da napusti opštinske prostorije.

Srbi u Leposaviću danonoćno dežuraju i odlučni su da će ovde ostati do ispunjenja zahteva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 4m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 11m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 53m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 31m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 3m
    0