Nova suspenzija za Dianu Kajmaković

03.04.2024. 15:16
1
IZVOR: srna.rs

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ ponovno je suspendovao tužioca Dianu Kajmaković do okončanja krivične istrage Tužilaštva BiH.

Nakon što je Kancelarija disciplinskog tužioca podnio novi zahtjev za privremeno udaljenje Kajmakovićeve, jer je pokrenuta istraga u krivičnom postupku, VSTS je donio novu odluku o suspenziji, prenosi Birn.

Prethodnom odlukom Kajmakovićeva je bila udaljena od vršenja dužnosti zbog vođenja disciplinskog postupka protiv nje.

- Odlučujući o navedenom zahtjevu, odlukom Prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH Diana Kajmaković privremeno je udaljena od vršenja dužnosti, počev od 21. marta, pa do okončanja krivične istrage po Naredbi o provođenju istrage Tužilaštva BiH - naveli su iz VSTS-a.

Donošenjem ove odluke VSTS-a prestala je privremena mjera udaljenja koja je važila do okončanja disciplinskog postupka, a koji je završen premještanjem Kajmakovićeve s pozicije zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Kajmakovićeva je na kraju proglašena odgovornom da je počinila disciplinski prekršaj "korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe".

Prema ranijem saopštenju, Kajmakovićeva je proglašena odgovornom i što je – znajući da se provjere navoda u tužilačkom predmetu odnose na provjere komunikacija kriminogenih lica iz predmeta "Skaj aplikacije" u odnosu na nju - zatražila od stručnog saradnika stavljanje na uvid dokumenta iz spisa predmeta, te na taj način iskoristila funkciju kako bi sebi pribavila neopravdane koristi u vidu dobijanja informacija koje joj ne mogu biti dostupne.

Kajmakovićeva se na američkoj "crnoj listi" nalazi od septembra 2022. godine zbog "podrivanja demokratije i vladavine zakona u BiH", a u decembru 2023. godine zabranjen joj je ulazak u SAD.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Petar 03.04.2024. 16:57
    Ja stvarno protestujem.
Povezane vijesti
NBA igraču doživotna suspenzija NBA igraču doživotna suspenzija
„FIBA“ doživotno suspendovala srpskog košarkaša „FIBA“ doživotno suspendovala srpskog košarkaša
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    4h 50m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    4h 32m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    22h 0m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    19h 7m
    0
  • Operisan Srđan Đoković
    22h 5m
    0