Novi ekološki problem u Istočnom Sarajevu: Slivanje ocjednih voda iz deponije otpada u Krupačkim stijenama

15.11.2023. 17:00
5
IZVOR: katera.news

Priča o deponiji otpada u Krupačkim stijenama godina popunjava redove štampe i portala. Najglasniji, svakako, bili su pripadnici Ekološkog pokreta „Krupac“.

Osim, sad već standardnih problema, našem portalu javili su se sa novim. Naime, ocjedne vode iz deponije slivaju se u rijeku.

Kako nam je objasnio Vladimir Lubura, predsjednik Ekološkog pokreta „Krupac“, najveća opasnost je kada jake kiše, koje su česte na našem području, padaju.

- Deponija se vremenom povećavala, došla je do 40 metara visine, a velike količine smeća se cijede i cure potokom, te se na kraju slivaju u rijeku. Prilikom padavina, nivo vode, prljave od deponije i nelegalne spalionice guma u krugu deponije, se povećava  – objašnjava on.

  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Deponija otvorenog tipa, svega petnaestak metara udaljena od korita rijeke Željeznice, postoji već trideset godina, a na njoj je, priča, deponovan najteži oblik hemijskog otpada.

- Unazad godinama, u prosjeku skoro svaki dan na deponiju se istovarao medicinski, patološki, hemijski otpad i teški metali, na koji se, potom, navlačio komunalni. Dodatni problem predstavljalo je to što se u okviru ove deponije nalazila i spalionica guma na kojoj su često izbijaju požari koji su dovodili do velikih ekoloških katastrofa za biljni i životinjski svijet – istakao je Lubura u nekom od naših prethodnih razgovora.

Ističe, da iako je navedeno kada komunalno preduzeće odvozi kabasti otpad, građani ipak ne sarađuju, pripisujući to njihovoj nedovoljnoj informisanosti.

- Ljudi jednostavno ne znaju da se smeće i kabasti materijal odvozi određenim danima, te oni sami formiraju deponije, kao što je slučaj sa onom iznad Bolnice „Srbija“, gdje su deponovane klizna vrata od tuš-kabine, gume.. – naveo je on, ističući da je najveći problem ustvari pravljenje tih divljih deponija.

  • Slika
  • Slika

Divlja deponija iznad Bolnice „Srbija“

Foto: Fejsbuk/ Ekološki pokret „Krupac“

Lubura rješenje za ovaj problem vidi u pojačanom radu komunalne policije.

- Svako bacanje smeća u prirodu bi trebalo biti kažnjivo. Stanje se može popraviti uz upozoravanje i kažnjavanje građana, uz obavijest o datumu odvoza smeća i kabastog otpada na računima. Na taj način bismo možda sačuvali ovo malo prirode. Ovako možemo samo neku zarazu pokupiti – kategoričan je Lubura.

Lubura je podsjetio da je, kao predsjednik Ekološkog pokreta „Krupac“, 2021. godine od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i OESC-a u BiH obezbijedio pola miliona maraka za sanaciju tri deponije, u Rogatici, Palama i Krupcu. Do sanacije nije došlo jer je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zabranilo ugalanje u nelegalne deponije, što ova, kako kaže, u Krupačkim stijenama i jeste.

On smatra da je jedini izlaz iz ove situacije hitan i ozbiljan sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

- Vrijeme je da se uozbiljimo i uložimo u sanaciju deponije, da bi se njen vijek trajanja produžio. U suprotnom ćemo doći u ozbiljan problem, grad neće imati gdje odlagati smeće. Potrebno je da udruženo napravimo plan sanacije deponije – istakao je on.

Lubura za kraj našeg razgovora naglašava da njegov cilj nije zatvaranje deponije, jer je, kako kaže, svjestan da ona mora postojati, ali je bitno voditi računa o njoj.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    XY 17.11.2023. 16:21
    Mislim da ekološka inspekcija i komunalna policija neznaju gdje se nalazi deponija.... potajno nas ubijaju a i sebe
  • Generic placeholder image
    Djed 16.11.2023. 23:19
    Zeljeznice vise nema
  • Generic placeholder image
    Trezveni 16.11.2023. 16:25
    U zemljama EU otpad se reciklira ili spaljuje i pravi električna energija. Kod nas otpad krasi planine.
  • Generic placeholder image
    Poganćor 15.11.2023. 21:05
    Trenutna politika loša
  • Generic placeholder image
    Aaa 15.11.2023. 18:07
    Kako će komunalna policija reagovati, nemaju vremena od vozanja po Lukavici i ispijanju kafa po kaficima i objedovanja po raznim lokalima... Kako, odakle vremena za to? Tteba i njih razumiti
Povezane vijesti
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    20h 4m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    16h 1m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    22h 8m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    19h 22m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    18h 20m
    0