Novi roman Željka Pržulja “Lov na Miroslavljevo jevanđelje”

18.10.2021. 22:20
0
IZVOR: novosti.rs

Samo dva mjeseca Drugog svjetskog rata stalo je u prvu od četiri knjige novog obimnog romana Željka Pržulja “Lov na Miroslavljevo jevanđelje”.

Najčitaniji savremeni autor iz Republike Srpske u novom djelu svoje junake, potomke i nasljednike porodica Videža i Vujičić iz njegove ratne književne sage “Ruka anđela” iz Velikog rata, baca u vrtloge martovskih događaja 1941. u Kraljevini Jugoslaviji, sve do majskog izlaska pukovnika Draže Mihailovića na Ravnu Goru.

Na stranicama se smjenjuju zaboravljeni istorijski likovi poput Uglješe Popovića, načelnika Vojneobaveštajne službe kraljevine, Miodraga Paloševića, komandanta Prvog jurišnog četničkog odreda, piloti Šestog lovačkog puka ili podmorničari sa “Nebojše” koji uz književne likove Željka Pržulja putuju putevima i stranputicama srpske istorije.

Kao i svi Pržuljevi romani i ovaj je pun akcije, krvav i tužan, pun istinite životne strave da je otadžbina vrijedna glave.

Stradanje je zalog vječitog postojanja, kroz stranice knjige primjerima govore poručnik bojnog broda Miroslav Berić i njegova posada monitora Drava. Tu su sudbine Spasića i Mašere sa potopljenog razarača “Zagreb”, kapetan pilot Miloš Žunić koji u jednom danu tri puta uzlijeće u rojeve njemačkih aviona i biva oboren.

“Naša istorija je puna zaboravljenih heroja. Najveći su naravno poginuli u svom vremenu, a njihova mjesta u udžbenicima prošlosti su zauzeli preživjeli. Živi su učestvovali u pisanju istorije tako da na moje knjige gledam kao na dug prema skrajnutima”, govori Pržulj.

“Više od 15 godina sam skupljao istorijsku građu za roman o Drugom ratu”, dodaje.

Na ovim prostorima kroz istoriju uvijek ratuju “isti” vojnici. Oni nisu čak ni iz istih familija nego iz istih porodica. I sa “naše” i sa “njihove” i sa treće strane. Ratovi na Balkanu se nikada ne završavaju. Tuđini koji proizvode nesreću “ovdje” ne prestaju od kada je “nas” i “njih”.

Žal nad sudbinom

“Lov na Miroslavljevo javanđelje” nalazi se u najvećim knjižarama u Srbiji u izdanju kuće “Filip Višnjić”. Radi se o djelu koje će zauzeti mjesto između Pržuljevih književnih saga “Ruka Anđela” i romana “Poslednji plemići”, odnosno, “Sami na svijetu”. Sve ove Pržuljeve knjige “tuguju” nad sudbinama srpskih porodica Videž i Vujičić od Prvog svetskog rata preko Drugog svetskog do Titovih lovova na srpske nacionaliste i na kraju Alijin i Franjin obračun sa pravoslavnim komšijima. Svojom 18. knjigom u dvije i po decenije koliko piše, autor iz Istočnog Sarajeva se svrstao u najproduktivnije pisce Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pismo iz Istočnog Sarajeva Pismo iz Istočnog Sarajeva
Promovisan roman "Lejla" o djevojčici iz BiH koju je otac prodao mudžahedinu Promovisan roman "Lejla" o djevojčici iz BiH koju je otac prodao mudžahedinu
Željko Pržulj: Ako nisi dio stada, tada si izopšten Željko Pržulj: Ako nisi dio stada, tada si izopšten
Najčitanije
 • Jorgovan, ljekovita biljka koja cvjeta samo tri sedmice u godini
  23h 44m
  2
 • Dobrica Erić - pjesnik, prozaista i dramski pisac
  12h 29m
  1
 • Sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva (VIDEO)
  3h 50m
  0
 • Organizovan "Dan otvorenih vrata" za najmlađe Paljane
  6h 3m
  0
 • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
  1h 34m
  0