Novi udarac Zdravku Mamiću: Krota priznao izvlačenje miliona iz Dinama

28.11.2023. 18:00
0
IZVOR: glassrpske.com

Htio bih dati iskaz o krivnji, izgovorio je jutros Igor Krota, jedan od sedmoro osumnjičenih na suđenju braći Mamić i ostalima za izvlačenje najmanje 144 miliona nekadašnjih kuna, odnosno 19,1 milion evra iz Dinama.

- Osjećam se krivim za sve što mi se iz optužnice stavlja na teret. Ne želim iznositi dalju obranu i ne želim odgovarati na pitanja. Nije ništa sporno od navoda koji mi se stavljaju na teret, želim da se ovaj postupak što prije riješi - dodao je Krota.

Konsultovao se, kaže, s advokatom.

Nakon Nikija Artura Vuksana, Krota je drugi koji je priznao krivicu za izvlačenje novca iz Dinama.

- S obzirom na priznanje Igora Krote, predlažem da se kazneni postupak u odnosu na optuženog Krotu razdvoji - rekao je potom tužilac Sven Mišković, a Krotin branilac s time se složio.

Postupak je potom i razdvojen, a Krota je napustio sudnicu, potapšavši Damira Vrbanovića po ramenu u prolazu.

Pojasnimo, Krota se nije nagodio, nego je priznao krivicu pa će u posebnom postupku biti odlučeno o visini kazne. Kako je u razgovoru s novinarima na sudskom hodniku Krota objasnio, krivični je proces protiv njega i ostalih započeo prije osam godina, u novembru 2015. bila su hapšenja, pa samo želi sve što prije okončati, "otići doma i zatvoriti knjigu".

Ispitano je, podsjetio je, tek 11 svjedoka od njih 240.

- Ne želim i sa 70 godina dolaziti tu - dodao je.

Krota je prije desetak dana otkazao punomoć dotadašnjim advokatima pa je rasprava protekle sedmice stoga odgođena, a na današnjem se ročištu pojavio s novim braniocem i priznao krivicu. Sličan scenario se, podsjetimo, dogodio i u slučaju Vuksanove nagodbe, prenosi Večernji.hr.

Igor Krota je petoosumnjičeni na suđenju Zdravku Mamiću i još petorici.

Branioci Zdravka i Marija Mamića, Filip Glavaš i Ivan Stanić Jutarnjem su samo kratko rekli da Krotino priznanje neće imati negativan uticaj na njihove branjenike, jer se u odnosu na njih nastavlja dokazni postupak, a oni su uvjereni da su dokazi na njihovoj strani.

Inače, Krota je bio okrivljen da je kao vlasnik i voditelj firme registrovanih u Hong Kongu, Kipru, Gibraltaru i Sejšelima učestvovao u, kako USKOK navodi, ‘‘zločinačkom udruženju koje je organizirao i vodio Zdravko Mamić‘‘ te da se i preko njegovih firmi iz Dinama nezakonito izvlačio novac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mamić ispričao šta je poklonio predsjedniku Suda BiH i zašto Mamić ispričao šta je poklonio predsjedniku Suda BiH i zašto
UEFA kaznila Dinamo zbog sukoba u Atini UEFA kaznila Dinamo zbog sukoba u Atini
Korišćenjem tuđih podataka oprali hiljade KM Korišćenjem tuđih podataka oprali hiljade KM
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    2h 27m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    20h 59m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    15h 37m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    16h 9m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    21h 42m
    0