Obilježavanje 125 godina Hrama Svetog Save u Blažuju

01.10.2022. 12:59
0
IZVOR: srna.rs

Povodom obilježavanja 125 godina Hrama Svetog Save u Blažuju kod Ilidže, danas će biti održana svečana akademija i promocija knjige o ovom hramu.

Starješina hrama jerej Darko Danilović, izjavio je Srni, da će svečana akademija u Parohijskom domu početi u 17.00 časova i da je predviđeno obraćanje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

On je dodao da će nastupiti Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ iz Sarajeva, a biće upriličena i promocija monografije pod nazivom „Crkva Svetog Save u Blažuju“.

Osim autora knjige protojereja stavrofora Ranka Bilinca, o djelu će govoriti protojerej stavrofor Darko Đogo, profesor Dalibor Petrović, te Branka Kovačević.

Sveštenik Danilović je istakao da hram posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju, 125 godina svjedoči o postojanju pravoslavnih hrišćana na ovom području.

On je pozvao vjernike da u što većem broju prisustvuju obilježavanju ovog jubileja koji je značajan, kako za Crkvu, tako i za vjerujući narod Sarajevskog polja.

Sutra u 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju služiće mitropolit Hrizostom, biće služen i pomen blaženopočivšem mitropolitu Georgiju /Nikolajeviću/, predviđena je i litija, kao i uručenje priznanja zaslužnim osobama.

Temelj Crkve Svetog Save u Blažuju osveštan je na Petrovdan 1896. godine. Crkva je završena za nešto više od godinu dana, a 21. septembra 1897. osveštao je mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mandić.

U porti hrama nalaze se dva spomenika. Jedan je posvećen Srbima koje je austrougarska vojska strijeljala 1916. godine, a drugi pravoslavnim domaćinima iz ovih krajeva koje su ustaše ubile 1941. godine.

Crkva i Parohijski dom su i tokom posljednjeg rata pretrpjeli znatna oštećenja. Granatirani su 1992. godine, a njihovoj obnovi pristupilo se poslije rata, zaslugom paroha Zorana Jerinića. Obnovljeni hram je osveštao mitropolit dabrobosanski Nikolaj Mrđa 10. oktobra 1999. godine.

Hram Svetog Save je od 1996. godine, kada je Blažuj ušao u sastav Federacije BiH, često bio meta napada vandala.

U više navrata je bio oskrnavljen grafitima sa uvredljivim porukama, lupana su prozorska stakla, razvaljivana vrata, kao i brojne grobnice i nadgrobni spomenici upokojenih parohijana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima
Prenos posmrtnih ostataka mitropolita Nikolajevića u Blažuj 1898. Prenos posmrtnih ostataka mitropolita Nikolajevića u Blažuj 1898.
Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO) Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    16h 29m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 13m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    9h 58m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    6h 57m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 3m
    0