Obilježavanje 24 godine od egzodusa sarajevskih Srba 16. marta

03.03.2020. 12:42
2
IZVOR: Srna

Dvadeset četiri godine od egzodusa sarajevskih Srba biće obilježeno 16. marta na Sokocu i Palama, najavio je danas gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.
Vuković je rekao Srni da će u 12.00 časova biti služen parastos u manastiru Svetoga Georgija na Ravnoj Romaniji, nakon čega će biti položeni vijenci i cvijeće na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu, a potom će u 14.00 časova početi duhovna akademija u Kulturnom centru Pale uz obraćanje zvaničnika i gostiju.

- Dužni smo da ponavljamo istinu da su Srbi otišli iz Sarajeva zbog toga što su morali i da je egzodus sarajevskih Srba drugi najteži egzodus u 20. vijeku, nakon 'Oluje' - naglasio je Vuković.

On je napomenuo da je veoma važno pričati o tome zbog neistine koja se plasira u stranim i federalnim medijima već 20 godina unazad da su Srbi otišli iz sarajevskih naselja zato što su to htjeli.

Vuković je istakao da je zbog toga Gradska uprava Istočno Sarajevo u prethodnim godinama činila sve da obilježavanje ovog događaja bude podignuto na najviši nivo.

Navodeći da je ovo druga godina da sjećanje na egzodus sarajevskih Srba organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Vuković je zahvalio svima koji su obezbijedili da ovo obilježavanje bude sa najvišeg nivoa Srpske.

Vlada Republike Srpske je 16. mart - egzodus sarajevskih Srba, uvrstila u program obilježavanja istorijskih događaja od republičkog značaja.

On 16. marta očekuje prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, ali i veliki broj javnih ličnosti iz političkog i društvenog života grada Istočno Sarajevo.

Vuković je podsjetio da je posljedica sarajevskog egzodusa, na neki način, i organizacija grada Istočno Sarajevo kao funkcionalne jedinice koja u svom sastavu ima šest opština, gdje se poslije Dejtona okupio domicilni narod zajedno sa sarajevskim Srbima koji su morali izaći na područje ovih opština.

- Može se reći da je posljedica egzodusa i stvaranje kompletnih novih naselja na području grada Istočnog Sarajeva gdje je narod, zajedno sa politikom, izgradio sebi novi život - dodao je Vuković.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo 17. februara 1996. godine, a završen početkom marta 1996, na Vojničko groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Iako su izdržali i NATO bombardovanje, u miru, nakon Dejtona, počeo je njihov egzodus iz opština tadašnjeg Srpskog Sarajeva - Grbavice, Nedžarića, Ilidže, Ilijaša, Hadžića, Vogošće, Rajlovca, a ova srpska naselja pripala Federaciji BiH.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 04.03.2020. 09:26
  Vala,neka ste otisli,bilo je krajnje vrijeme da odete iz Sarajeva,dosta je bilo vaseg zuluma .
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 04.03.2020. 09:23
  Niko vas nije tjerao iz Sarajeva,sami ste otisli i nemojte da krivite druge za to sto ste otisli iu Sarajeva,da ste bili dobri ,mozda bi ste i ostali.
Povezane vijesti
Obilježena 31 godina od Prve smotre srpske policije Obilježena 31 godina od Prve smotre srpske policije
Izabrani predstavnici opštine Pale za takmičenje „Ritam Evrope“, danas audicija u Istočnom Novom Sarajevu Izabrani predstavnici opštine Pale za takmičenje „Ritam Evrope“, danas audicija u Istočnom ...
Organizovan "Dan otvorenih vrata" za najmlađe Paljane Organizovan "Dan otvorenih vrata" za najmlađe Paljane
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  6h 46m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  9h 29m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  9h 43m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  9h 46m
  2
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  11h 25m
  0