Obilježavanje Dana Treće sarajevske pješadijske brigade 8. septembra u Sokocu i Istočnom Starom Gradu

22.08.2024. 19:42
0
IZVOR: katera.news

Dan Treće sarajevske pješadijske brigade održaće se 8. septembra na Sokocu i Istočnom Starom Gradu.

Pripadnici udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigada vojske Republike Srpske pozivaju sve saborce, njihove potomke, prijatelje i poštovaoce ove herojske brigade da svojim prisustvom odaju počast svim poginulim i umrlim borcima i pripadnicima Treće sarajevske brigade.

- Pozivamo vas da se uz okupljanje i druženje zajedno sjetimo ratnog puta i herojske odbrane teritorija iz zone odgovornosti naše brigade u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu – poručili su iz Treće sarajevske brigade.

Naredbom glavnog štaba VRS Treća sarajevska pješadijska brigada je osnovana 25. 2. 1994. godine spajanjem više jedinica Vojske Republike Srpske sa teritorija sarajevskih opština Vogošća i Rajlovac, te dijelova opština Centar, Stari Grad, Ilidža i Ilijaš. 

Zona odgovornosti ove brigade se protezala od Hreše do Rajlovca, na unutrašnjem, te od Ravnog Nabožića do Nišićke visoravni i dalje prema Olovu, na spoljnom prstenu odbrane Srpskog Sarajeva. 

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma zbog pripajanja teritorije pod zonom odgovornosti ove brigade Federaciji Bosne i Hercegovine, brigada je rasformirana a njeni dijelovi su preseljeni u gradove u Republici Srpskoj. 

Udruženje građana boraca i njihovih potomaka pod nazivom "Treća sarajevska brigada VRS" baštini i njeguje tradiciju i sjećanje na ovu junačku brigadu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku
Obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade Obilježen Dan Treće sarajevske pješadijske brigade
Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske br...
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 54m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 45m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 58m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 40m
    0