Obilježen Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske

20.05.2022. 17:31
1
IZVOR: rtrs.tv

U porti manastira Svete Petke u Bijeljini obilježen je Dan Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske.

Slavna brigada Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo sedam hiljada boraca učestvovala je na svim ratištima, a poginulo je 539 njenih pripadnika.

Ilijaška brigada formirana je 20.maja 1992. godine ,radi odbrane srpskog stanovništva ove i susjednih sarajevskih opština.

- Moram reći da smo se našli na zlu mjesto u zlo vrijeme, a to je položaj Ilijaša za koji sam malopre rekao da zatvara pravce prema Tuzli i prema Sarajevu. Većina muslimanskog stanovništva koja je bila u srednjoj Bosni i Tuzli naslanjala se na nas - rekao je bivši komandant brigade Božidar Savić.

Učesnici rata kažu da su se samo u zadnjoj ofanzivi borili protiv 23.000 vojnika, ali su odbranili svoj zavičaj koji su napustili nakon potpisivanja mira.

- Mislim da upravo pripadnici Ilijaške brigade su bili simbol hrabrosti vojnika Srpske i u svijesti i podsvijesti stanovnika sarajevsko-romanijske oblasti znalo se kada dođu Ilijašani da pomogu, znalo se da će biti kako treba - istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Nakon iseljavanja srpskog naroda iz Ilijaša u Bijeljini je podignuto spomen-obilježje u kome su uklesana imena 1. 264 poginulih srpskih boraca i civila iz Ilijaša, Vogošće i Rajlovca.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Mane 20.05.2022. 19:21
  Staša ima nešto reći o Ilijaškoj brigadi? To je uvreda za oni 539 poginulih i još koliko ranjenih. Vječna slava Ilijaškim herojima!
Povezane vijesti
Obilježeno 30 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade Obilježeno 30 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade
Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji "Koridor" Služen parastos i položeni vijenci za poginule u operaciji "Koridor"
Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora Obilježavanje 30 godina od proboja Koridora
Najčitanije
 • Makarije Todorović najmlađi na “Konferenciji beba” u Palama
  23h 14m
  0
 • Vidovdansko čudo u Srpskoj
  10h 26m
  1
 • Muškarca usmrtio traktor prilikom prevoza drveta
  11h 24m
  0
 • Knjiga žalosti povodom pogibije mladog Đorđa Tojčića
  9h 26m
  0
 • Podignuta optužnica zbog napada na policiju
  8h 12m
  0