Obilježen dan sjećanja na 108 srpskih boraca i civila

01.08.2024. 15:29
0
IZVOR: srna.rs

Služenjem parastosa u Sabornom hramu Svete Trojice u Glamoču i polaganjem vijenaca kod spomen-ploče u mjestu Kamen danas je obilježen dan sjećanja na 108 srpskih boraca i civila koji su ubijeni u napadu hrvatskih snaga u ljeto 1995. godine, a čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice "Kamen".

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac smatra da ovakvi događaji zavređuju pažnju cijelog društva, kako žrtva poginulih ne bi bila zaboravljena.

- Ovo je dan kada se članovi porodica nestalih i poginulih okupe kako bi odali počast svojim najmilijim članovima kojih više nema i koji su stradali samo zato što su bili pravoslavne vjere, sa nadom da se ovako nešto nikada neće ponoviti - rekla je Srni Graorčeva.

Ona je istakla da je neophodno čuvati sjećanje na sve one koji su živote dali za Republiku Srpsku, kako istina ne bi bila zaboravljena.

- Mnogi članovi porodica poginulih i nestalih sa ovih prostora raseljeni su po drugim dijelovima Srpske, ali i šire, te je naša dužnost da se okupljamo i odamo počast stradalima - rekla je Graorčeva.

U napadu hrvatskih snaga na područje Glamoča u ljeto 1995. godine ubijen je veliki broj vojnika i civila srpske nacionalnosti, a godinu dana kasnije, 16. jula, iz masovne grobnice "Kamen" ekshumirana su tijela 108 vojnika i civila.

To je samo jedna od masovnih grobnica koja je pronađena na području Glamoča.

Zločine su počinili pripadnici Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske pod komandom Ivana Korade, a za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Ovo je bio uvod u zločine počinjene u Pogromu "Oluja", hrvatskoj zločinačkoj vojno-policijskoj akciji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO) Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 1m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 56m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 50m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 59m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 9m
    0