Obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

08.05.2021. 16:24
0
IZVOR: RTRS

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac obilježen je danas u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.

Predsjednica  Srpske Željka Cvijanović istakla je da je godišnjica sjećanja na žrtve jasenovačkog genocida nesumnjivo jedna od najznačajnijih u našoj teškoj, suviše stradalničkoj, ali i herojskoj istoriji.

- I ove godine Dan sjećanja na žrtve jasenovačkog genocida obilježavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije, ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mjesto i nedužne žrtve koje su ovdje ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način - istakla je Cvijanović.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio da je danas u Donjoj Gradini da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu počinjen genocid koji, nažalost, nikada nije verifikovan.

-  Zato naše žrtve ne smiju biti zaboravljene. Jasenovac je strašno mjesto zločina koje je počinila NDH - rekao je Dodik u obraćanju u Spomen-području.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Donjoj Gradini da dostojanstvena Srbija poručuje da se novi Jasenovac i "Oluje" neće ponoviti, te da su Srbi kao narod preživjeli uprkos stradanjima.

- Ne smijemo zaboraviti naše žrtve, a teško je ne osjetiti nemoć pred zločinima i istrebljenjem koji su počinjeni na ovim prostorima - rekao je Vučić u obraćanju u Spomen-području Donja Gradina, gdje se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Jasenovac.

Prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Jasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

U logoru Jasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece.

Obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvovali su predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksadar Vučić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi Srpske.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan prije 79 godina oslobođen Jasenovac Na današnji dan prije 79 godina oslobođen Jasenovac
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    13h 30m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 14m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    6h 59m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    3h 58m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    4h 4m
    0