Obilježena godišnjica stradanja Nedeljka Lizdeka i Sretena Kneževića

07.04.2024. 19:00
0
IZVOR: katera.news

Udruženje Veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa danas je obilježilo 30 godina od junačke pogibije komandanta bataljona kapetana Nedeljka Lizdeka i vojnika Sretena Kneževića, koji su živote položili na bosanskoj međi 7. aprila 1994. godine.

Iz Udruženja Veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa podsjećaju da su u tom periodu snage VRS izvodile operaciju “Zvijezda-94” u rejonu Goražda.

“Iz 1. korpusa tzv. ABiH su pokušali da na pravcu Treskavica-Grebak-Goražde pošalju ispomoć ljudstva u odbrani Goražda, koje je bilo pred padom. Bila je ovo akcija koju je neprijateljska strana sprovodila pod kodnim nazivom „Kurir“. Grupa je uočena 6. aprila i krenula je potjera za njom. Narednog dana je locirana i u bliskoj borbi razbijena na dvije manje grupe od kojih se jedna uputila prema Dražinom potoku, a druga u selo Pijevac. Tom prilikom je iz Trnova upućeno pojačanje u ljudstvu, kako bi se neprijatelj spriječio u daljim aktivnostima. Na putu prema selu Pijevac, na Bosanskoj

međi kolona naših vozila nailazi na zasjedu, gdje prilikom borbe ginu Lizdek i Knežević”, navode iz Udruženja.

Kapetan Nedeljko Lizdek, komandant 4. bataljona Vojne Policije SRK VRS, rođen je 25. novembra 1951. godine od oca Bogdana i make Ljeposave u Mokrom, opština Pale. Bio je osmo dijete u porodici.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

                                                  FOTO: Ustupljene fotografije

Osnovnu školu završava u Mokrom i upisuje srednju vojnu školu u Sarajevu, kasarna “Maršal Tito”. Poslije završene vojne škole dobija čin vodnika i raspoređen je na prvu dužnost koju obavlja u Slavonskoj Požegi, gdje je proveo devet mjeseci.

Naredna dužnost ga vraća u Sarajevo, kasarna “Jajce” gdje je poslije šest mjeseci prekomandovan u 288. bataljon Vojne Policije (JNA), koji je bio smješten u kasarni “Viktor Bubanj”. U 4. (288) bataljonu VP je obavljao dužnosti komandira odjeljenja i komandira voda, te je bio referent za suzbijanje kriminaliteta u krim službi.

Po izbijanju rata, Lizdek je zajedno sa svojim saborcima 24. maja 1992. godine napustio kasarnu “Viktor Bubanj” i učestvovao u formiranju 4. bataljona Vojne policije VRS.

U 4. bataljonu je obavljao dužnost zamjenika komandanta bataljona, a na čelo bataljona dolazi u avgustu 1993. godine.

Kapetan Lizek je poginuo 07. aprila 1994. godine u akciji likvidacije diverzantsko- terorističke grupe na Bosanskoj međi.

Iza sebe je ostavio suprugu Ljubicu, te sinove Milorada i Milomira.

Odlikovan je medaljom Zasluga za narod i ordenom Miloša Obilića.

Vojnik Sreten Knežević bio je diplomirani inženjer geodezije. Kao asistent je radio na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Odlikovan ordenom Njegoša 3.reda.

Predstavnici Udruženja danas  su u čast svih boraca koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske položili cvijeće na centralni krst vojničkog groblja Novi Zejtinlik. Obišli su takođe i grobove svojih prerano preminulih saboraca poručnika Beatović Gorana zamjenika komandanta bataljona i poručnika Krsmanović Srđana. Veterani nisu zaboravili ni svog pukovnika Aleksu Krsmanovića, pomoćnika komandanta za pozadinu SRK, te su i na njegov grob položili cvijeće.

Cvijeće na grob kapetana Lizdeka su takođe položile i delegacije Boračke organizacije Pale i Udruženje Beli vukovi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov
Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara
Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 53m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 52m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 28m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 49m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 32m
    9