Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића

07.04.2024. 19:00
0
ИЗВОР: katera.news

Удружење Ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса данас је обиљежило 30 година од јуначке погибије команданта батаљона капетана Недељка Лиздека и војника Сретена Кнежевића, који су животе положили на босанској међи 7. априла 1994. године.

Из Удружења Ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса подсјећају да су у том периоду снаге ВРС изводиле операцију “Звијезда-94” у рејону Горажда.

“Из 1. корпуса тзв. АБиХ су покушали да на правцу Трескавица-Гребак-Горажде пошаљу испомоћ људства у одбрани Горажда, које је било пред падом. Била је ово акција коју је непријатељска страна спроводила под кодним називом „Курир“. Група је уочена 6. априла и кренула је потјера за њом. Наредног дана је лоцирана и у блиској борби разбијена на двије мање групе од којих се једна упутила према Дражином потоку, а друга у село Пијевац. Том приликом је из Трнова упућено појачање у људству, како би се непријатељ спријечио у даљим активностима. На путу према селу Пијевац, на Босанској

међи колона наших возила наилази на засједу, гдје приликом борбе гину Лиздек и Кнежевић”, наводе из Удружења.

Капетан Недељко Лиздек, командант 4. батаљона Војне Полиције СРК ВРС, рођен је 25. новембра 1951. године од оца Богдана и маке Љепосаве у Мокром, општина Пале. Био је осмо дијете у породици.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

                                                  ФОТО: Уступљене фотографије

Основну школу завршава у Мокром и уписује средњу војну школу у Сарајеву, касарна “Маршал Тито”. Послије завршене војне школе добија чин водника и распоређен је на прву дужност коју обавља у Славонској Пожеги, гдје је провео девет мјесеци.

Наредна дужност га враћа у Сарајево, касарна “Јајце” гдје је послије шест мјесеци прекомандован у 288. батаљон Војне Полиције (ЈНА), који је био смјештен у касарни “Виктор Бубањ”. У 4. (288) батаљону ВП је обављао дужности командира одјељења и командира вода, те је био референт за сузбијање криминалитета у крим служби.

По избијању рата, Лиздек је заједно са својим саборцима 24. маја 1992. године напустио касарну “Виктор Бубањ” и учествовао у формирању 4. батаљона Војне полиције ВРС.

У 4. батаљону је обављао дужност замјеника команданта батаљона, а на чело батаљона долази у августу 1993. године.

Капетан Лизек је погинуо 07. априла 1994. године у акцији ликвидације диверзантско- терористичке групе на Босанској међи.

Иза себе је оставио супругу Љубицу, те синове Милорада и Миломира.

Одликован је медаљом Заслуга за народ и орденом Милоша Обилића.

Војник Сретен Кнежевић био је дипломирани инжењер геодезије. Као асистент је радио на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован орденом Његоша 3.реда.

Представници Удружења данас  су у част свих бораца који су уградили животе у темеље Републике Српске положили цвијеће на централни крст војничког гробља Нови Зејтинлик. Обишли су такође и гробове својих прерано преминулих сабораца поручника Беатовић Горана замјеника команданта батаљона и поручника Крсмановић Срђана. Ветерани нису заборавили ни свог пуковника Алексу Крсмановића, помоћника команданта за позадину СРК, те су и на његов гроб положили цвијеће.

Цвијеће на гроб капетана Лиздека су такође положиле и делегације Борачке организације Пале и Удружење Бели вукови.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан формирана Војска Републике Српске На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 0m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 7m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  11h 49m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 27m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  6h 59m
  0