Обиљежена годишњица страдања Недељка Лиздека и Сретена Кнежевића

07.04.2024. 19:00
0
ИЗВОР: katera.news

Удружење Ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса данас је обиљежило 30 година од јуначке погибије команданта батаљона капетана Недељка Лиздека и војника Сретена Кнежевића, који су животе положили на босанској међи 7. априла 1994. године.

Из Удружења Ветерана Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса подсјећају да су у том периоду снаге ВРС изводиле операцију “Звијезда-94” у рејону Горажда.

“Из 1. корпуса тзв. АБиХ су покушали да на правцу Трескавица-Гребак-Горажде пошаљу испомоћ људства у одбрани Горажда, које је било пред падом. Била је ово акција коју је непријатељска страна спроводила под кодним називом „Курир“. Група је уочена 6. априла и кренула је потјера за њом. Наредног дана је лоцирана и у блиској борби разбијена на двије мање групе од којих се једна упутила према Дражином потоку, а друга у село Пијевац. Том приликом је из Трнова упућено појачање у људству, како би се непријатељ спријечио у даљим активностима. На путу према селу Пијевац, на Босанској

међи колона наших возила наилази на засједу, гдје приликом борбе гину Лиздек и Кнежевић”, наводе из Удружења.

Капетан Недељко Лиздек, командант 4. батаљона Војне Полиције СРК ВРС, рођен је 25. новембра 1951. године од оца Богдана и маке Љепосаве у Мокром, општина Пале. Био је осмо дијете у породици.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

                                                  ФОТО: Уступљене фотографије

Основну школу завршава у Мокром и уписује средњу војну школу у Сарајеву, касарна “Маршал Тито”. Послије завршене војне школе добија чин водника и распоређен је на прву дужност коју обавља у Славонској Пожеги, гдје је провео девет мјесеци.

Наредна дужност га враћа у Сарајево, касарна “Јајце” гдје је послије шест мјесеци прекомандован у 288. батаљон Војне Полиције (ЈНА), који је био смјештен у касарни “Виктор Бубањ”. У 4. (288) батаљону ВП је обављао дужности командира одјељења и командира вода, те је био референт за сузбијање криминалитета у крим служби.

По избијању рата, Лиздек је заједно са својим саборцима 24. маја 1992. године напустио касарну “Виктор Бубањ” и учествовао у формирању 4. батаљона Војне полиције ВРС.

У 4. батаљону је обављао дужност замјеника команданта батаљона, а на чело батаљона долази у августу 1993. године.

Капетан Лизек је погинуо 07. априла 1994. године у акцији ликвидације диверзантско- терористичке групе на Босанској међи.

Иза себе је оставио супругу Љубицу, те синове Милорада и Миломира.

Одликован је медаљом Заслуга за народ и орденом Милоша Обилића.

Војник Сретен Кнежевић био је дипломирани инжењер геодезије. Као асистент је радио на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован орденом Његоша 3.реда.

Представници Удружења данас  су у част свих бораца који су уградили животе у темеље Републике Српске положили цвијеће на централни крст војничког гробља Нови Зејтинлик. Обишли су такође и гробове својих прерано преминулих сабораца поручника Беатовић Горана замјеника команданта батаљона и поручника Крсмановић Срђана. Ветерани нису заборавили ни свог пуковника Алексу Крсмановића, помоћника команданта за позадину СРК, те су и на његов гроб положили цвијеће.

Цвијеће на гроб капетана Лиздека су такође положиле и делегације Борачке организације Пале и Удружење Бели вукови.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 28m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 27m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 3m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 24m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 7m
    9