Obilježena slava Hrama Svete Petke u Malom Zejtinliku

28.10.2019. 10:41
0
IZVOR: opstina sokolac.net

Crkva Prepodobne mati Paraskeve u Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik koja je sagrađena da bude duhovni spomenik srpskim sinovima stradalim u Odbrambeno –otadžbinskom ratu juče je proslavila svoju hramovnu slavu.

Obilježavanje slave u prisustvu mnogobrojnih vajernika, započelo je služenjem Svete arhijerejske liturgije koju je služilo sveštenstvo Crkvene opštine Sokolac.

Nakon liturgije, obavljeno je lomljenje slavskog kolača i litija oko hrama. Ovogodišnji domaćin slave, po tradicionalnim običajima bila je Milana Ponjarac iz Sokoca sa svojom porodicom. Za obilježavanje hramovne slave, Milana je, kako to pravoslavni običaji nalažu pripremila slavski kolač, žito i svijeću.

Kum slave hrama Svete Petke za narednu godinu biće Biljana Bjelica sa svojom porodicom.

Nakon slavskog obreda, ispred centralnog krsta u Malom Zejtinliku, služen je parastos poginulim borcima Sarajevsko –romanijske regije.

Slika

Spomen crkva Svete Petke u Malom Zejtinliku izgrađena je 2013. Godine, a osveštali su je episkopi zahumsko –hercegovački Grigorije, zvorničko – tuzlanski Hrizostom i bihaćko – petrovački Atanasije 2015. godine. U prostoru oko bogomolje počiva blizu hiljadu srpskih vojnika i mjesto je hodočašća ne samo porodica stradalih, već svih pravoslavnih vjernika koje put nanese u mali grad podno Romanije. Zahvaljujući srpskom dobrotvoru Zoranu Njegovanoviću iz Kruševca, 2017.godine crkva Svete Petke je ikonopisana.

Sveta mati Paraskeva, hrišćanska je svetiteljka iz 11. vijeka. Zaštitinica je žena, siromašnih i bolesnih. Po predanju, Sveta Petka je srpskog porijekla, rođena u Epivatu u Trakiji krajem desetog i početkom jedanaestog vijeka. Prepodobnu mati Paraskevu proslavio je njen podvižnički život u pustinji i mnogobrojna čuda koje je, kako kažu vjerovanja, učinila nakon upokojenja. Mošti svete Petke nalaze se u rumunskom gradu Jašiju, a mali prst u crkvi Svete Petke u Beogradu na Kalemgdanu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    20h 14m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    9h 27m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    8h 58m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    9h 21m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    5h 14m
    0