Obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade

07.07.2024. 14:49
1
IZVOR: srna.rs

Na Sokocu su danas obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade kroz čije redove je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu prošlo oko 15.000 boraca od kojih je 379 dalo živote za Republiku Srpsku, a ranjeno je 1.160.

U crkvi Svetog proroka Ilije služen je parastos za poginule borce, nakon čega su položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje i organizovana posjeta spomen-sobi sa fotografijama 630 poginulih srpskih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Željko Popović rekao je da je uloga Prve romanijske pješadijske brigade u Odbrambeno-otadžbinskom ratu bila ogromna, kako u odbrani Sarajevsko-romanijske regije, tako i u stvaranju Republike Srpske.

On je naglasio da su borci ove brigade uvijek bili tamo gdje je najpotrebnije i najteže.

Popović je rekao da Prva romanijska pješadijska brigada proistekla iz 216. brdske brigade JNA, a tokom rata postala je jedna od glavnih i čuvenih jedinica Vojske Republike Srpske.

U njenom sastavu bili su obveznici od Vlasenice do Rogatice i Pala, a prošli su ratišta širom Srpske, od kojih im je najteži zadatak u okviru Sarajevsko-romanijskog korpusa bila odbrana ove regije, za što je život dalo 4.210 boraca.

- Za odbranu ove regije svaki četvrti pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa je dao svoj život i naša sveta obaveza i dužnost je da se sjećamo tih ljudi i čuvamo uspomene na njih, te učinimo sve da se njihva žrtva ne zaboravi - izjavio je Popović novinarima.

Predsjednik Skupštine organizacije starješina Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević rekao je da je slavna istorija Prve romanijske pješadisjke brigade.

Prema njegovim riječima, to je bila jedna od prvih mobilisanih brigada u BiH sa namjerm da se uputi na ispomoć jedinicama JNA, a nakon prvih zadataka dočekala je ratna zbivanja u dolini rijeke Drine oko Ustiprače i Višegrada, da bi kasnije bila prebačena na prostor sarajevskog ratišta.

- U to vrijeme bila je to jedina manevasrka jedinica koja nije držala neku liniju odbrane i mogla se upotrijebiti na drugim pravcima, da bi kasnije narasla na oko šest i po hiljada boraca i učestovala u svim ozbiljnijim operacijama koje je izvodio Sarajevsko-romanijski korpus, a svoje vojevanje završila na Nišićkoj visoravni - rekao je Kovačević.

Miro Pejić sa Nišićke visoravni bio je pripadnik ove brigade od 1994. godine do kraja rata u teško vrijeme neprestanih borbi u posljednjih godinu i po rata.

- Dobro je da nas ima još živih i da njegujemo tradiciju sastajanja i poštovanja tog našeg truda i žrtava koje smo dali za Republiku Srpsku, te mnogi od nas ostavili sve svoje radi slobode - istakao je Pejić.

Na Centralno spomen-obilježje na Sokocu, gdje su upisana imena poginulih 1.170 boraca pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa, vijence su položile delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Policijske uprave Istočno Sarajevo-Policijske stanice Sokolac, Gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Organizacionog odbora Boračke organizacije opštine Sokolac, Skupštine opštine Sokolac, Boračke organizacije opštine Pale, Ravnogosrkog pokreta i KUD "Zavičaj".

Obilježavanje dana ove jedinice Vojske Republike Srpske nastavljeno je skupom gostiju u Parohijskom domu na Sokocu i kulturno-umjetničkim programom.

Brigada je za svoju hrabrost i čojstvo odlikovana Ordenom Petra Mrkonjića.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Petar 07.07.2024. 17:42
    E, moj Blagoje, tako nije bilo....da smo slušali vas i JNA, tuj bi nam bio kraj....
Povezane vijesti
Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
Naredne sedmice obilježavanje Nedjelje djeteta Naredne sedmice obilježavanje Nedjelje djeteta
Paljani uzeli medalje na prvenstvu Republike Srpske Paljani uzeli medalje na prvenstvu Republike Srpske
Najčitanije
  • Majka heroj: Lejla doplivala kroz bujicu i spasila kćerku
    10h 25m
    0
  • Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
    9h 23m
    0
  • Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce
    13h 16m
    0
  • Darko Vojvodić donirao 1000 KM, pa pozvao i kolege da urade isto
    14h 33m
    1
  • "Dani tikve" okupili oko 80 izlagača i veliki broj posjetilaca (FOTO)
    9h 37m
    0