Obilježeno 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba

07.03.2021. 09:49
2
IZVOR: SRNA

Istoričar Lazar Škobo iz Istočnog Sarajeva rekao je sinoć u Zvorniku da je egzodus sarajevskih Srba u martu 1996. godine završetak procesa koji je započeo u 19. vijeku, dobijajući na intenzitetu od rata do rata kroz zločine šuckora i ustaša u dva svjetska, te u posljednjem građanskom ratu kada su Srbi istrijebljeni iz Sarajeva.

- Kada se sagledaju sva istorijska dešavanja iz 19. vijeka, lako se dođe do zaključka da je egzodus posljednji čin genocida i istrebljenja Srba iz Sarajeva - rekao je Škobo na Akademiji pod nazivom "Živi sjećanje", koja je održana u Zvorniku povodom 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Ističući da je cilj Akademije da se obznani istina o ovom događaju, Škobo je rekao da se veoma lako zaboravljaju logori i stradanje Srba u Sarajevu, dok se "samo potencira opsada Sarajeva".

Akademiju je organizovao zvornički Dom omladine u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović podsjetio je da je i Zvornik primio veliki broj Srba iz Sarajeva, zahvalivši organizatorima ovog događaja čiji je cilj da se žrtva sarajevskih Srba ne zaboravi.

Stevanović je naglasio da žrtva sarajevskih Srba koji su branili i odbranili svoj rodni kraj nadilazi moguće i dodao da su iznenada morali da napuste rodni kraj koji nikada neće, niti smiju zaboraviti.

On je rekao da i Zvornik treba da vole kao i svoj zavičaj.

Direktor Doma omladine Đorđe Deurić istakao je da je cilj organizovanja ovakvih manifestacija čuvanje sjećanja na veliku tragediju koja je zadesila srpski narod.

- Treba da oprostimo kao hrišćani pravoslavci, ali ne smijemo da dozvolimo da se to zaboravi -  rekao je Deurić i naglasio važnost sjećanja da mlade generacije pamte ove tragične događaje srpskog naroda.

Akademija "Živi sjećanje" nastala je kao želja studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da, kako su naveli, dostojanstveno odaju priznanje velikoj žrtvi sarajevskih Srba učinjenoj zarad slobode koja u ovom slučaju ima veliko ime – Republika Srpska.

Programski sadržaji Akademije činili su poetska kazivanja, nastup guslara, besjede, te kratki dokumentarni film "Egzodus ponovo" autora Snježana Lalovića. 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mladen 09.03.2021. 08:54
    Gradonacelnik Zvornika,psuje majku sarajevskim Srbima,koji zive u Zvorniku.Godinama, od 95% njih, SNSD ne dobija glasove.Sem od Dobroslava Surbata, Predraga Domuza, Sonje i Nenada Rubeza, onog lopova Savije koji je doduse iz Cekrcica.Ostali nikad nisu glasali za SNSD i Zorana Stevanovica.Upravo zato,sad se vajni gradonacelnik ratni profiter ulizuje stanovnicima grada Zvornika a prije samo par godina psovao im je SARAJLIJSKU majku.UPRAVO TAKO!!!!Govorio je da su Sarajlije smetnja u razvoju grada,smetalo mu je to sto su ljudi cesto u svom kraju rodnom,sto -kako jednom rece "Sarajlije jedu cevape na Bascarsiji".Javno je govorio u Celopeku da ce uciniti sve da se sto vise Sarajlija ISTJERA IZ ZVORNIKA.
    A sad se ulizuje,tj pokusava sebe da opere.Unajmljen je tip po imenu Nenad Milkic napisao je knjigu Kosti.Kroz tu knjigu javno prozivsju sarajevske Srbe koji vole otici u svoj zavicaj da su izdajnici....
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 07.03.2021. 10:07
    Čemu? Šta obilježavamo? Poraze? Da nas podsjećaju na naše neuspjehe? Da se decenijama i vijekovima podsjećamo i hipnotizujemo kako nismo sposobni? Sarajevo smo izgubili našom greškom i odlukama naših nesposobnih političara, koji, doduše, u tadašnje vrijeme nisu ni imali nikakve šire geopolitičke podrške. Koja je dakle svrha? Da o egzodusu pričaju ponajviše oni koji nisu bili dio njega? I zašto pričaju? Da bi svake godine moglo da se uzme nešto para iz budžeta? Pomaže li ta priča ikome osim onima koji zarađuju na njoj? Prema tome, prestati sa obilježavanjem.
Povezane vijesti
Džudisti sa Pala osvojili četiri medalje Džudisti sa Pala osvojili četiri medalje
Natočio gorivo na pumpi i pobjegao Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
Sudar dva automobila: Poginuo vozač, četvoro povrijeđenih Sudar dva automobila: Poginuo vozač, četvoro povrijeđenih
Najčitanije
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    17h 51m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    19h 28m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    18h 22m
    0
  • SIPA uhapsila pet osoba
    22h 44m
    0
  • Krađa građevinskog materijala u Istočnoj Ilidži
    20h 49m
    0