Обиљежено 25 година од егзодуса сарајевских Срба

07.03.2021. 09:49
2
ИЗВОР: СРНА

Историчар Лазар Шкобо из Источног Сарајева рекао је синоћ у Зворнику да је егзодус сарајевских Срба у марту 1996. године завршетак процеса који је започео у 19. вијеку, добијајући на интензитету од рата до рата кроз злочине шуцкора и усташа у два свјетска, те у посљедњем грађанском рату када су Срби истријебљени из Сарајева.

- Када се сагледају сва историјска дешавања из 19. вијека, лако се дође до закључка да је егзодус посљедњи чин геноцида и истребљења Срба из Сарајева - рекао је Шкобо на Академији под називом "Живи сјећање", која је одржана у Зворнику поводом 25 година од егзодуса сарајевских Срба.

Истичући да је циљ Академије да се обзнани истина о овом догађају, Шкобо је рекао да се веома лако заборављају логори и страдање Срба у Сарајеву, док се "само потенцира опсада Сарајева".

Академију је организовао зворнички Дом омладине у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић подсјетио је да је и Зворник примио велики број Срба из Сарајева, захваливши организаторима овог догађаја чији је циљ да се жртва сарајевских Срба не заборави.

Стевановић је нагласио да жртва сарајевских Срба који су бранили и одбранили свој родни крај надилази могуће и додао да су изненада морали да напусте родни крај који никада неће, нити смију заборавити.

Он је рекао да и Зворник треба да воле као и свој завичај.

Директор Дома омладине Ђорђе Деурић истакао је да је циљ организовања оваквих манифестација чување сјећања на велику трагедију која је задесила српски народ.

- Треба да опростимо као хришћани православци, али не смијемо да дозволимо да се то заборави -  рекао је Деурић и нагласио важност сјећања да младе генерације памте ове трагичне догађаје српског народа.

Академија "Живи сјећање" настала је као жеља студената Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву да, како су навели, достојанствено одају признање великој жртви сарајевских Срба учињеној зарад слободе која у овом случају има велико име – Република Српска.

Програмски садржаји Академије чинили су поетска казивања, наступ гуслара, бесједе, те кратки документарни филм "Егзодус поново" аутора Сњежана Лаловића. 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Mladen 09.03.2021. 08:54
    Gradonacelnik Zvornika,psuje majku sarajevskim Srbima,koji zive u Zvorniku.Godinama, od 95% njih, SNSD ne dobija glasove.Sem od Dobroslava Surbata, Predraga Domuza, Sonje i Nenada Rubeza, onog lopova Savije koji je doduse iz Cekrcica.Ostali nikad nisu glasali za SNSD i Zorana Stevanovica.Upravo zato,sad se vajni gradonacelnik ratni profiter ulizuje stanovnicima grada Zvornika a prije samo par godina psovao im je SARAJLIJSKU majku.UPRAVO TAKO!!!!Govorio je da su Sarajlije smetnja u razvoju grada,smetalo mu je to sto su ljudi cesto u svom kraju rodnom,sto -kako jednom rece "Sarajlije jedu cevape na Bascarsiji".Javno je govorio u Celopeku da ce uciniti sve da se sto vise Sarajlija ISTJERA IZ ZVORNIKA.
    A sad se ulizuje,tj pokusava sebe da opere.Unajmljen je tip po imenu Nenad Milkic napisao je knjigu Kosti.Kroz tu knjigu javno prozivsju sarajevske Srbe koji vole otici u svoj zavicaj da su izdajnici....
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 07.03.2021. 10:07
    Čemu? Šta obilježavamo? Poraze? Da nas podsjećaju na naše neuspjehe? Da se decenijama i vijekovima podsjećamo i hipnotizujemo kako nismo sposobni? Sarajevo smo izgubili našom greškom i odlukama naših nesposobnih političara, koji, doduše, u tadašnje vrijeme nisu ni imali nikakve šire geopolitičke podrške. Koja je dakle svrha? Da o egzodusu pričaju ponajviše oni koji nisu bili dio njega? I zašto pričaju? Da bi svake godine moglo da se uzme nešto para iz budžeta? Pomaže li ta priča ikome osim onima koji zarađuju na njoj? Prema tome, prestati sa obilježavanjem.
Повезане вијести
Џудисти са Пала освојили четири медаље Џудисти са Пала освојили четири медаље
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Судар два аутомобила: Погинуо возач, четворо повријеђених Судар два аутомобила: Погинуо возач, четворо повријеђених
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    21h 59m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 17m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 40m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 11m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 33m
    0