Obilježeno 30 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade

27.06.2022. 08:57
0
IZVOR: srna.rs

Na Han Pijesku u četvrtak, 30. juna, biće obilježeno 30 godina od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, kroz koju je prošlo oko 15.000 boraca.

Jedan od starješina u ovoj brigadi Branimir Đurković rekao je Srni da će tim povodom biti služen parastos u Crkvi Svetog velikomučenika Pantelejmona na Han Pijesku u 10.00 časova, potom položeni vijenci na spomenik srpskim borcima, te organizovana posjeta spomen-sobi u ovom mjestu.

Đurković je naglasio da će istog dana na Han Pijesku biti održana svečana akademija, uz prigodan kulturno-umjetnički program, na kojoj će o ratnom putu ove jedinice govoriti pukovnik u penziji Dušan Savčić, ratni načelnik Štaba Prve romanijske pješadijske brigade.

Iz organizacionog odbora za obilježavanje Dana Prve romanijske brigade pozivaju sve pripadnike ove jedinice, posebno porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide, da prisustvuju obilježavanju jubileja.

Ova brigada Vojske Republike Srpske proizašla je iz 216. Brdske brigade JNA i bila jezgro oko kojeg su se od 1992. godine okupile druge brigade koje su učestvovale u odbrani Sarajevsko-romanijske regije i dijela birčanske regije.

Prva romanijska je imala svoju bazu u Kasarni na Han Pijesku koja bila meta NATO bombardovanja započetog 30. avgusta 1995. godine.

Prva romanijska pješadijska brigada bila je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i odlikovana Medaljom Petra Mrkonjića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA
Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest Skrenuti pažnju javnosti na Parkinsonovu bolest
Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada Časno i hrabro vojevanje fočanskih brigada
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 41m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    17h 5m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    12h 34m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    4h 11m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    3h 52m
    0