Radivoje Kosorić – Slavni junak romanijskog kraja

19.06.2024. 17:36
15
IZVOR: katera.news/slavicnet.com

Godinama nakon Drugog svjetskog rata, kada se zapale vatre i iz kazana poteče vruća romanijska rakija, preživjeli četnici glasinačkog kraja bi u noći tiho šaputali priče o Radivoju Kosoriću, slavnom junaku romanijskog kraja.

Radivoje Kosorić je rođen na opštini Han Pijesak, u Kraljevom Polju. Osnovnu školu je završio u Han Pijesku, a gimnaziju u Sarajevu, gdje je upisao i pravni fakultet.

Kada bi za vikend Radivoje dolazio kući, tu bi se odmah uveče sakupljali ugledni ljudi, kao što je bio Pero Kraljević, Milorad Šupić, Jovan Vuković i drugi. Radivoje bi pričao sa njima i objašnjavao im situaciju u svijetu.

Kada je počeo rat Radivoje je sa kumom Aćimom Babićem sakupio mlade i hrabre momke prema Milićima da presjeku put ustašama koji su išli od Zvornika. Prije nego što su stigli do Milića, morali su da vode borbu sa lokalnim ustašama u Vlasenici. Pošto su vlaseničke ustaše bile slaba i nejaka formacija, njih su brzo razbili i produžili u Miliće. Tamo su presreli Zvorničke ustaše i sa njima su vodili očajničku borbu, jer su oni bili brojniji i izuzetno dobro naoružani, a u svom naoružanju su čak imali i nekoliko topova.

Zahvaljujući izuzetnoj strategiji i umijeću Radivoja Kosorića i Aćima Babića, uspjeli su da razbiju ustašku formaciju koju su natjerali na povlačenje tj. na bijeg. Ustaše čak nisu imali vremena ni da pokupe naoružanje, već su bježali glavom bez obzira da spasu žive glave.

Ovo je bila Radivojeva prva borba. Kada se vratio u Han Pijesak sakupio je svoje borce i zapitao ih hoće li da idu sa njim na Rogaticu. Jedan veći dio boraca je odlučio da ostane tu, blizu svojih porodica u namjeri da štite svoja ognjišta od dušmana.

Radivoje je to prihvatio i sa manjom grupom boraca se uputio za Rogaticu. U Sokolovićima mu se priključila veća grupa, borac Arbinja Pualaća, a i dosta vrijednih momaka koji nisu znali za strah ili da se nešto ne može uraditi.

Kada su prolazili kroz sela ili ograđene pašnjake, nisu išli na kapije već su ograde preskakali kao srndaći.

Radivoju se do Rogatice priključilo preko 2000 boraca. Eto, tako je formirana Druga rogatička brigada.

Teritorija na kojoj je Radivoje Kosorić proveo najviše vremena prostirala se od Rogatice pa do Kalinovika, a po potrebi i dalje.

Nakon Drugog svjetskog rata, UDBA je digla veliku hajku sa ciljem da pobije sve vođe Ravnogorskog pokreta u rogatičkom kraju i na taj način satre njihovu opoziciju. Za razliku od velikog broja četnika, koji su se krili po pećinama i bježali preko granice, Radivoje Kosorić se drsko kretao po selima, a povremeno je čak i u Rogaticu silazio. 

Jednom prilikom, Radivoje preko svog doušnika pusti glas da će na taj i taj dan "sa točkom" da siđe do Rogatice. Kako su Udbaši dobro znali da će Radivoje ono što je rekao i uraditi, na ulazima u Rogaticu postaviše mitraljeska gnijezda kao i desetinu naoružanih osoba u civilu koji dobiše naređenje da legitimišu svaku osobu koja sa biciklom pokuša da uđe u grad.

Sve ovo se desilo na jedan od onih pazarnih dana u Rogatici, tako da je bilo nemoguće zaustaviti baš svakog civila. Rijeka seljaka slila se taj dan na pijacu. Mnogi od njih su tjerali stoku na prodaju, te nosili kotarice sa jajima, sirom i ostalim poljoprivrednim proizvodima.

Tog jutra glavnom ulicom u grad uđe i jedan čovjek sa ovčijim gunjem i šubarom na glavi. Na ramenu je nosio drveni točak, skinut sa nekih zaprežnih kola. Udbaši ga ne zaustaviše.

Kada je nad Rogaticom počeo da pada mrak, udbaši se povukoše sa položaja, očigledno nezadovoljni zbog neuspješno obavljenog zadatka.

Sljedećeg jutra, na ulaznim vratima njihovih "odaja" osvanula je ceduljica na kojoj je krupnim ćiriličnim slovima bila ispisana sljedeća poruka: 

"Vidjeste li onog čovjeka sa gunjem i šubarom koji glavnom ulicom uđe u Rogaticu noseć točak na ramenu? E, to sam bio ja, Radivoje Kosorić! " 

Ubistvo Radivoja Kosorića

Udbaši su svim silama pokušavali da uhvate Radivoja Kosorića, sa zebnjom oko srca su očekivali taj trenutak. Kako Radivoje Kosorić biješe jako omiljen u narodu rogatičkog kraja, pribojavala se tadašnja vlast da se narod ne digne na oružje u namjeri da oslobodi svog voljenog komandanta. Zbog toga odlučiše da Radivoja Kosorića ubiju!

Nekako baš u to vrijeme, preko jednog od svojih doušnika, udbaši saznadoše da Radivoje Kosorić pokušava da nabavi radio. Naravno, u tim poslijeratnim godinama radio se nije mogao kupiti u prodavnici, nego samo od posrednika. Udbaši odlučiše da mu pošalju jedan, ali sa paklenom mašinom u njemu - eksplozivom koji se aktivira na struju.

Radivoje Kosorić je tražio radio da sluša "Radio London", a kada ga je upalio, bomba je eksplodirala. Sa Radivojem Kosorićem poginula je cijela njegova grupa, sa izuzetkom njegovoga brata Mirka, koji je bio teško ranjen.

Radivoje Kosorić je ušao u istoriju, ne samo zbog svog čojstva i junaštva, već i po tome što je ubijen na jedan jako neobičan, čak se može reći na jedan jako "moderan" način.

Komentari 15
  • Generic placeholder image
    Gančo 22.06.2024. 18:14
    I moj Đedo na slican nacin 1945 stradao na Zobinom Kamenu opština Stanari
  • Generic placeholder image
    sss 22.06.2024. 00:06
    Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načetu vreću soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog đaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom
  • Generic placeholder image
    sss 22.06.2024. 00:06
    Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji. Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure! Na večnu sramotu naše, rimske crkve i jedan Božiji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša u selu više nema nikoga! Istoga dana, to smo otkrili kasnije, kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 800 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili…“ – napisao je Luzano Musoliniju.
  • Generic placeholder image
    sss 22.06.2024. 00:01
    Dragi Duče, Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan događaj kojem sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao. Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) – saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.06.2024. 16:33
    Ko ima potrebu da vrijeđa drugoga predlažem odlazak na klix među one panjeve pa se vrijeđajte do mile volje.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.06.2024. 16:23
    Ko ima potrebu da vrijeđa drugoga predlažem odlazak na klix među one panjeve pa se vrijeđajte do mile volje.
  • Generic placeholder image
    Ime: 21.06.2024. 11:29
    Osmanljube smiri doživljaj, k nozi keru! 🤣🤣🤣
  • Generic placeholder image
    Skijaš 21.06.2024. 00:21
    Tema nije ko je započeo građanski rat u bivšem BiH-u a kad si već potegao pitanje - ko je počeo napadati legalnu vojsku i naoružavati se još 1990-1991. Lično poznajem muslimane koji imaju priznato učešće u "Patriotskoj ligi" od 1991.godine. Da napomenem ne radi se o ligi u futsalu nego o paravojnoj organizaciji.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.06.2024. 23:37
    Oj ture, ako je neko planirao rat onda su to potomci osvjedočenih zločinaca, ustaša pod fesovima. Vaš problem je bio to što ste očekivali da će više Srba biti obmanuto komunističkom i antisrpskom ideologijom. Upravo takav je i tvoj zadatak ovdje, da obmaneš kog Srbina pred rat koji prizivate.
  • Generic placeholder image
    Dr 20.06.2024. 22:41
    Ne mislim da mu je zločinac Pero bliži rođak.
  • Generic placeholder image
    Krle 20.06.2024. 21:01
    Onomad bila je pjesma u Titovo doba "Romanijom šarac kosi, Kosorić ga Pero nosi". A Radivoja niko nikad nije spominjo nažalost, velikog junaka, rodoljuba i spasioca Srpskog naroda od pokolja ustaša u Istočnoj Bosni a i šire. Mada nikad nije kasno da se pomene ovaj gorostas Romanije, svaka čast autoru na članku.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.06.2024. 17:28
    Skijaš,nisi u pravu.U posljednji rat ste ušli planirano i naoružani do zuba.
  • Generic placeholder image
    Kiki 20.06.2024. 17:06
    Slažem se
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.06.2024. 11:19
    Blizak su rod on i Pero, preblizak. Na žalost našli su se na ideološki suprostavljenim stranama borbe protiv okupatora i loše smo prošli u tom ratu. Poučeni tim greškama u građanskom ratu u bivšem BiHu bili smo pametni i svi stali u isti stroj pa nas nisu poklali koliko su planirali i koliko su navikli.
  • Generic placeholder image
    Kiki 20.06.2024. 10:40
    Ista priča kako je ušao sa točkom bila i o nekom četniku iz Čačka.
    Nego , šta mu je u rodu heroj Pero Kosorić?
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    14h 9m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    13h 43m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    12h 49m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    6h 11m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    15h 10m
    0