Od početka godine 179 prekršaja prosjačenja

15.08.2023. 12:23
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske do 10. septembra realizuje republičku akciju "Stop prosjačenju", a za sedam mjeseci ove godine evidentiralo je 179 prekršaja prosjačenja, koje je jedan od najprisutnijih oblika ekonomske eksploatacije djece.

- Prosjačenje ne smije i ne može da bude posmatrano kao `stil života` ili `naučen obrazac ponašanja` - napominju iz MUP-a Srpske.

Cilj ove akcije, tokom koje će biti organizovan niz preventivnih i represivnih aktivnosti, jeste jačanje svijesti građana o rizicima i posljedicama prosjačenja djece, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

- Život i rad djece na ulici, njihovo prosjačenje, bez obzira da li je pod prisilom ili iz `potrebe` posljedica je povrede prava na zaštitu od bilo kojeg oblika zlostavljanja, zanemarivanja i nemarnog odnosa. Ova negativna pojava za posljedicu ima i narušavanje drugih prava djeteta kao što su prava na zdravo odrastanje, obrazovanje, život u porodici, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od svakog oblika nasilja i mnoga druga - naglašava se u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da je Zakonom o javnom redu i miru propisana novčana kazna od 200 do 800 KM za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog ili lica zaostalog u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili zatvorska do 40 dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
MUP objavio slike tunela ispod naselja gdje je nestala malena Danka MUP objavio slike tunela ispod naselja gdje je nestala malena Danka
Primoravao svoju djecu da prose Primoravao svoju djecu da prose
Počela akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju" Počela akcija "Zaštitimo djecu u saobraćaju"
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 53m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    4h 51m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    13h 17m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    11h 32m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    13h 11m
    0