Од почетка године 179 прекршаја просјачења

15.08.2023. 12:23
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске до 10. септембра реализује републичку акцију "Стоп просјачењу", а за седам мјесеци ове године евидентирало је 179 прекршаја просјачења, које је један од најприсутнијих облика економске експлоатације дјеце.

- Просјачење не смије и не може да буде посматрано као `стил живота` или `научен образац понашања` - напомињу из МУП-а Српске.

Циљ ове акције, током које ће бити организован низ превентивних и репресивних активности, јесте јачање свијести грађана о ризицима и посљедицама просјачења дјеце, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

- Живот и рад дјеце на улици, њихово просјачење, без обзира да ли је под присилом или из `потребе` посљедица је повреде права на заштиту од било којег облика злостављања, занемаривања и немарног односа. Ова негативна појава за посљедицу има и нарушавање других права дјетета као што су права на здраво одрастање, образовање, живот у породици, здравствену заштиту, заштиту од сваког облика насиља и многа друга - наглашава се у саопштењу.

Из МУП-а Српске подсјећају да је Законом о јавном реду и миру прописана новчана казна од 200 до 800 КМ за лица која просјаче или наводе другог на просјачење, док је за навођење на просјачење малољетника, душевно обољелог или лица заосталог у развоју прописана новчана казна од 400 до 1.200 КМ или затворска до 40 дана.

Коментари 0
Повезане вијести
МУП објавио слике тунела испод насеља гдје је нестала малена Данка МУП објавио слике тунела испод насеља гдје је нестала малена Данка
Приморавао своју дјецу да просе Приморавао своју дјецу да просе
Почела акција "Заштитимо дјецу у саобраћају" Почела акција "Заштитимо дјецу у саобраћају"
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    23h 30m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    20h 23m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 14m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    22h 20m
    0