Odgođeno suđenje za ratni zločin na „Petrovačkoj cesti“

26.12.2022. 17:32
0
IZVOR: srna.rs

Suđenje četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin počinjen na Petrovačkoj cesti u akciji "Oluja" 1995. kada je raketirana kolona srpskih izbjeglica, koje je trebalo da počne danas u Beogradu odgođeno je jer još nema elemenata da se donese odluka da im se sudi u odsustvu.

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Duruz rekao je da novo ročište nije zakazano i da je suđenje odgođeno do daljeg, dok se ne utvrdi autentičnost saopštenja Ministarstva pravde Hrvatske u kojem navode da se neće postupati po zamolnici Srbije.

- Neophodno je provjeriti autentičnost tog dokumenta, skinutog sa interneta, da bi bila doneta odluka o suđenju hrvatskim pilotima u odsustvu. Sada neće biti zakazivan naredni glavni pretres - rekao je Duruz dodavši da to ne znači da će proći mjeseci dok ne bude zakazan.

On je naglasio da je očekivao da će danas Sudsko vijeće imati odluku o suđenju u odsustvu i da će moći da bude obezbijeđeno da oštećeni budu na glavnom pretresu, prenose beogradski mediji.

Pripremno ročište u postupku protiv hrvatskih oficira optuženih da su avgusta 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, usmrtivši 10 osoba, među kojima i četvoro djece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Srpsko tužilaštvo za taj zločin tereti Vladimira Mikca i Zdenka Radulja, tada komandante vojne avio-baze u Puli, odnosno na aerodromu Pleso, kao i pukovnike Željka Jelenića i Danijela Borovića, komandire 22. i 21 lovačke eskadrile stacionirane na ta dva aerodroma.

Na pripremnom ročištu hrvatskim pilotima koji su sada u sedmoj deceniji života, a kojima će biti suđeno u odsustvu, pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Prema optužnici odgovorni su ne samo za smrt i ranjavanje više desetina ljudi, već i za njihovo panično bežanje ka Srbiji, uz učvršćivanje odluke da se više ne vraćaju na svoja ognjišta čime je i promjenjen etnički sastav Hrvatske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pomen Srbima stradalim na Petrovačkoj cesti (FOTO) Pomen Srbima stradalim na Petrovačkoj cesti (FOTO)
Runić: Najtužniju kolonu srpskog naroda pokušali zaustaviti bombardovanjem Runić: Najtužniju kolonu srpskog naroda pokušali zaustaviti bombardovanjem
Suđenje hrvatskim pilotima neizvjesno - svjedoci umiru Suđenje hrvatskim pilotima neizvjesno - svjedoci umiru
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    9h 44m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    9h 26m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    10h 20m
    3
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    7h 15m
    0
  • Tri žene zaražene HIV-om tokom kozmetičkog tretmana
    10h 57m
    1