Одгођено суђење за ратни злочин на „Петровачкој цести“

26.12.2022. 17:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Суђење четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин почињен на Петровачкој цести у акцији "Олуја" 1995. када је ракетирана колона српских избјеглица, које је требало да почне данас у Београду одгођено је јер још нема елемената да се донесе одлука да им се суди у одсуству.

Предсједник судског вијећа Владимир Дуруз рекао је да ново рочиште није заказано и да је суђење одгођено до даљег, док се не утврди аутентичност саопштења Министарства правде Хрватске у којем наводе да се неће поступати по замолници Србије.

- Неопходно је провјерити аутентичност тог документа, скинутог са интернета, да би била донета одлука о суђењу хрватским пилотима у одсуству. Сада неће бити заказиван наредни главни претрес - рекао је Дуруз додавши да то не значи да ће проћи мјесеци док не буде заказан.

Он је нагласио да је очекивао да ће данас Судско вијеће имати одлуку о суђењу у одсуству и да ће моћи да буде обезбијеђено да оштећени буду на главном претресу, преносе београдски медији.

Припремно рочиште у поступку против хрватских официра оптужених да су августа 1995. ракетирали колону избјеглица на Петровачкој цести, усмртивши 10 особа, међу којима и четворо дјеце, одржано је 16. новембра без присуства јавности.

Српско тужилаштво за тај злочин терети Владимира Микца и Зденка Радуља, тада команданте војне авио-базе у Пули, односно на аеродрому Плесо, као и пуковнике Жељка Јеленића и Данијела Боровића, командире 22. и 21 ловачке ескадриле стациониране на та два аеродрома.

На припремном рочишту хрватским пилотима који су сада у седмој деценији живота, а којима ће бити суђено у одсуству, прочитана је оптужница и предложени су докази.

Према оптужници одговорни су не само за смрт и рањавање више десетина људи, већ и за њихово панично бежање ка Србији, уз учвршћивање одлуке да се више не враћају на своја огњишта чиме је и промјењен етнички састав Хрватске.

Коментари 0
Повезане вијести
Помен Србима страдалим на Петровачкој цести (ФОТО) Помен Србима страдалим на Петровачкој цести (ФОТО)
Рунић: Најтужнију колону српског народа покушали зауставити бомбардовањем Рунић: Најтужнију колону српског народа покушали зауставити бомбардовањем
Суђење хрватским пилотима неизвјесно - свједоци умиру Суђење хрватским пилотима неизвјесно - свједоци умиру
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 41m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 16m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 15m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 42m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 34m
    0