Odlazak u penziju vodi i kod psihologa

28.08.2019. 19:20
0
IZVOR: nezavisne.com

Odlazak u zasluženu penziju jedna je od najstresnijih faza u životu čovjeka, pa ga u tom periodu vrebaju mnoge psihosomatske bolesti, te zato stručnjaci u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja dobojskog Doma zdravlja smatraju da je sugrađanima koji su u trećoj životnoj dobi potrebna psihološka podrška, ne samo porodice, nego i društva.

-Kaže se da od 65. godine počinje starost, to je ono doba kada se čovjeku dešavaju promjene, ljudi odlaze u penziju. Poznat je fenomen 'praznog gnijezda', djeca odlaze, formiraju svoje porodice, treba da se snađu. I u tom smislu im treba podrška, ne samo porodice, već i čitavog društva, pa između ostalog možda i psihološka podrška-, kaže Mladenka Milanović, psiholog u Službi.

Da bi najstarijim sugrađanima koji često pate od samoće upotpunili bar jedan dan, ovdašnje Udruženje penzionera je u saradnji sa Domom zdravlja organizovalo predavanje "Psihosomatske bolesti i značaj psihosomatske podrške", na koje su se odazvali oni najhrabriji, spremni da svoju muku podijele sa drugima.

-Kao što reče jedan naš penzioner, obrađujemo anatomiju naše duše. Smatram da je ovo veoma korisno što radimo i nastavićemo s ovakvim aktivnostima-, navodi Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Penzioner Rajko Todorović je rekao da je cilj predavanja da nešto nauče.

-Znamo da su penzioneri obično narušenog zdravlja i svako predavanje o zdravlju je korisno-, smatra on.

Upravo problemi sa zdravljem na većinu predavanja koje organizuje Udruženje dovodi i Slavku Džigumović.

-Imam problema, ali eto rješavam ih uz pomoć njih, koji su vrlo ljubazni, počevši od doktora, ali i Udruženja. U porodici imam i članove koji su zdravstveno oslabili-, otkrila je Džigumovićeva.

Osim što su za penzionere održali predavanje, stručnjaci iz Službe za zaštitu mentalnog zdravlja na izvjestan način su najstarijim Dobojlijama predstavili šta je zapravo posao psihologa, psihijatara...

-Htjeli smo u stvari na ovakav način da približimo i naša zanimanja, jer cilj Centra za zaštitu mentalnog zdravlja nije samo liječenje bolesti, već i rad na promociji mentalnog zdravlja-, istakla je Mladenka Milanović.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na Branislava Garića trajaće vječno Sjećanje na Branislava Garića trajaće vječno
Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja Žena poginula u direktnom sudaru kod Doboja
Aprilska penzija 30. aprila Aprilska penzija 30. aprila
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    13h 23m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    15h 42m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    16h 9m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    18h 49m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    11h 30m
    0