Одлазак у пензију води и код психолога

28.08.2019. 19:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Одлазак у заслужену пензију једна је од најстреснијих фаза у животу човјека, па га у том периоду вребају многе психосоматске болести, те зато стручњаци у Служби за заштиту менталног здравља добојског Дома здравља сматрају да је суграђанима који су у трећој животној доби потребна психолошка подршка, не само породице, него и друштва.

-Каже се да од 65. године почиње старост, то је оно доба када се човјеку дешавају промјене, људи одлазе у пензију. Познат је феномен 'празног гнијезда', дјеца одлазе, формирају своје породице, треба да се снађу. И у том смислу им треба подршка, не само породице, већ и читавог друштва, па између осталог можда и психолошка подршка-, каже Младенка Милановић, психолог у Служби.

Да би најстаријим суграђанима који често пате од самоће употпунили бар један дан, овдашње Удружење пензионера је у сарадњи са Домом здравља организовало предавање "Психосоматске болести и значај психосоматске подршке", на које су се одазвали они најхрабрији, спремни да своју муку подијеле са другима.

-Као што рече један наш пензионер, обрађујемо анатомију наше душе. Сматрам да је ово веома корисно што радимо и наставићемо с оваквим активностима-, наводи Рајко Глигорић, предсједник Удружења пензионера.

Пензионер Рајко Тодоровић је рекао да је циљ предавања да нешто науче.

-Знамо да су пензионери обично нарушеног здравља и свако предавање о здрављу је корисно-, сматра он.

Управо проблеми са здрављем на већину предавања које организује Удружење доводи и Славку Џигумовић.

-Имам проблема, али ето рјешавам их уз помоћ њих, који су врло љубазни, почевши од доктора, али и Удружења. У породици имам и чланове који су здравствено ослабили-, открила је Џигумовићева.

Осим што су за пензионере одржали предавање, стручњаци из Службе за заштиту менталног здравља на извјестан начин су најстаријим Добојлијама представили шта је заправо посао психолога, психијатара...

-Хтјели смо у ствари на овакав начин да приближимо и наша занимања, јер циљ Центра за заштиту менталног здравља није само лијечење болести, већ и рад на промоцији менталног здравља-, истакла је Младенка Милановић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 7m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 40m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 22m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 32m
    0