Odobreno: BiH može da pregovara o članstvu u EU

21.03.2024. 21:05
0
IZVOR: N1

Lideri država članica Evropske unije danas su u Briselu dali su "zeleno svjetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, javljaju mediji.

Ovu odluku su donijeli na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s BiH kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

BiH podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

Komentari 0
Povezane vijesti
Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO) Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
Prevoznici u stalnoj bitki za vozače Prevoznici u stalnoj bitki za vozače
Najavljeno pojačano kretanje vozila Eufora u naredne dvije sedmice Najavljeno pojačano kretanje vozila Eufora u naredne dvije sedmice
Najčitanije
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    22h 23m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    23h 1m
    1
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    9h 59m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    11h 46m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    10h 46m
    0