Strategija razvoja opštine Istočna Ilidža dovešće do novih privrednih tokova (FOTO)

28.03.2024. 12:35
0
IZVOR: katera.news

USAID projekat “Dijaspora invest” u saradnji sa Opštinom Istočna Ilidža organizovao je info-sesiju u okviru koje je predstavljen Lokalni investicioni fond, nastao povezivanjem sredstava ove lokalne zajednice i USAID fonda.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović naveo je da će strategija razvoja ove lokalne zajednice dovesti do zapošljavanja dodatnog broja ljudi kao i pokretanja novih privrednih tokova.

- Siguran sam da ćemo kroz saradnju sa USAID-om, projektom “Dijaspora invest”, te drugim projektima koje smo započeli ostvariti pozitivne efekte za cijelu Istočnu Ilidžu – rekao je Božović.

Armin Alijagić, predsjednik Udruženja „Naša perspektiva“, koje je glavni partner na projektu „Dijaspora invest“, naveo je da već 15 godina rade na involviranju dijaspore u socio-ekonomski razvoj BiH.

Kako je naveo, projekat je nastavak petogodišnjeg projekta koji je pomogao preko 160 dijasporskih kompanija koje su otvorile preko 1.500 novih radnih mjesta i generisale preko 100 miliona KM u novim investicijama.

- Ovim projektom smo proširili pristup prema dijaspori koju ne posmatramo samo kao nekoga ko ima potencijal da finansijski doprinese razvoju svog mjesta porijekla, nego kao ljude koji imaju određena znanja koja žele sa nama da podijele – rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Predrag Krstović/Centar za kulturu i informisanje

Kako je naveo, programom bespovratnih sredstava, koji je pokrenut u saradnji sa Opštinom Istočna Ilidža, firme sa područja ove lokalne zajednice mogu aplicirati za sredstva do 70.000 KM za nabavku nove opreme, mašina ili alata.

Alijagić je naveo da je pola sredstava u fondu obezbijedila Opština Istočna Ilidža, dok je drugi dio obezbijeđen projektom.

- Lokalni fond će sufinansirati kompanije koje nisu starije od tri godine i koje su registrovane kao d.o.o ili d.d, a koje imaju dokazivu poslovnu vezu, suvlasništvo ili neka forma biznis partnerstva sa našom dijasporom ili ljudima koji su se vratili u našu zemlju u posljednjih pet godina – rekao je on.

Alijagić je pojasnio da firme sufinansiraju dio opreme, te da firme moraju obezbijediti sredstava koliko i potražuju u okviru tih 70.000 KM.

Poziv je otvoren tokom cijele godine, aplikacija je onlajn i možete joj pristupiti na grant.diasporainvest.ba.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 49m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    16h 4m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    21h 55m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 22m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    22h 14m
    0