Стратегија развоја општине Источна Илиџа довешће до нових привредних токова (ФОТО)

28.03.2024. 12:35
0
ИЗВОР: katera.news

УСАИД пројекат “Дијаспора инвест” у сарадњи са Општином Источна Илиџа организовао је инфо-сесију у оквиру које је представљен Локални инвестициони фонд, настао повезивањем средстава ове локалне заједнице и УСАИД фонда.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић навео је да ће стратегија развоја ове локалне заједнице довести до запошљавања додатног броја људи као и покретања нових привредних токова.

- Сигуран сам да ћемо кроз сарадњу са УСАИД-ом, пројектом “Дијаспора инвест”, те другим пројектима које смо започели остварити позитивне ефекте за цијелу Источну Илиџу – рекао је Божовић.

Армин Алијагић, предсједник Удружења „Наша перспектива“, које је главни партнер на пројекту „Дијаспора инвест“, навео је да већ 15 година раде на инволвирању дијаспоре у социо-економски развој БиХ.

Како је навео, пројекат је наставак петогодишњег пројекта који је помогао преко 160 дијаспорских компанија које су отвориле преко 1.500 нових радних мјеста и генерисале преко 100 милиона КМ у новим инвестицијама.

- Овим пројектом смо проширили приступ према дијаспори коју не посматрамо само као некога ко има потенцијал да финансијски допринесе развоју свог мјеста поријекла, него као људе који имају одређена знања која желе са нама да подијеле – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање

Како је навео, програмом бесповратних средстава, који је покренут у сарадњи са Општином Источна Илиџа, фирме са подручја ове локалне заједнице могу аплицирати за средства до 70.000 КМ за набавку нове опреме, машина или алата.

Алијагић је навео да је пола средстава у фонду обезбиједила Општина Источна Илиџа, док је други дио обезбијеђен пројектом.

- Локални фонд ће суфинансирати компаније које нису старије од три године и које су регистроване као д.о.о или д.д, а које имају доказиву пословну везу, сувласништво или нека форма бизнис партнерства са нашом дијаспором или људима који су се вратили у нашу земљу у посљедњих пет година – рекао је он.

Алијагић је појаснио да фирме суфинансирају дио опреме, те да фирме морају обезбиједити средстава колико и потражују у оквиру тих 70.000 КМ.

Позив је отворен током цијеле године, апликација је онлајн и можете јој приступити на grant.diasporainvest.ba.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 30m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 52m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 7m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 0m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 6m
    1