Održana pokazna vježba terenskih ekipa u slučaju prirodnih ili drugih nesreća

17.10.2020. 13:48
0
IZVOR: Katera

Pokazna vježba „Istočno Sarajevo 2020“, u organizaciji Crvenog krsta Republike Srpske održana je danas, povodom 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, na Trgu dr Miodraga Lazića u Istočnoj Ilidži.

U ovoj vježbi učestvovala je Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo, a povodom 16. oktobra - Međunarodnog dana reanimacije.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač rekla je da je danas Crveni krst Republike Srpske organizovao pokaznu vježbu pod nazivom „Istočno Sarajevo 2020“ u kojoj su učestvovale višenamjenske terenske ekipe opštinskih organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža i Pale.

Kovač je dodala da je Crveni krst organizovao ovu pokaznu vježbu zajedno sa službom Hitne medinicinske pomoći i Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom Istočno Sarajevo.

- Zamišljeni scenario je zemljotres, nakon čega dolazi do opšte panike, do nestanka pojedinih osoba, teže povrijeđenih i poginulih. Tu se uključuju ekipe Crvenog krsta Republike Srpske i Hitne medicinske pomoći te se pruža prva pomoć. Crveni krst u višenamjenskim terenskim ekipama ima i službu traženja, psihosocijalnu pomoć i kućnu njegu - rekla je Kovač.

Ona je dodala da Crveni krst ima i prihvatni centar u kojem se vrši evidencija osoba, koje su se zadesile u zemljotresu. 

Tehničar u Hitnoj medicinskoj pomoći Istočno Sarajevo Andrej Kovačević rekao je da je na današnjoj pokaznoj vježbi pokazana kardio-pulmoralna reanimacija.

On je naglasio da je reanimacija veoma bitna i da se njome „kupuje“ vrijeme do dolaska hitne medicinske pomoći.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    12h 15m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    11h 10m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    5h 58m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    7h 4m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    15h 32m
    0