Održano veče posvećeno Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu

13.09.2022. 22:00
0
IZVOR: katera.news

„Veče Mome Kapora“, kao svojevrstan omaž velikom srpskom piscu i slikaru, organizovano je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Knjiga  „Kaporova školica“ nedavno je izašla iz štampe te predstavlja prvu biografiju Mome Kapora, a njen autor Aleksandra Đuričića kaže da je tokom jednogodišnjeg istraživanja saznao mnoge nepoznate detalje iz života Mome Kapora.

- Knjiga sadrža svedočenje njegovog ujaka koji ga je spasao iz bombardovanog Sarajeva kao četverogodišnjeg dečaka, što je ostalo u porodičnoj arhivi kao audio zapis. Takođe, opisan je njegov odnos prema Sarajevu, prema Njujorku te bivšoj Jugoslaviji – otkrio je Đuričić.

U knjizi su prvi put objavljena ljubavna pisma, za koje Đuričić kaže da je Kapor kao student slikarstva pisao Vesni Trifunović, tada gimnazijalki. Ta pisma prikazuju emotivna stanja Kapora i pokazuju veliki literarni dar Kapora i velika su vrijednost.

On je dodao da je život Mome Kapora od samom početka bio buran i izrazito zanimljiv.

- Preživeo je kao jedini od 40 u kući, sakrivši se ispod majčinog tela. To je poprilično uzbudljiv početak života. Osamdesetih je bio politički zabranjen kao novinar, išao je da upoznaje Njujork, da upoznaje najveće ljude tog vremena, da ljubi najleše žene dok nije došla Ljiljana, s kojom se skrasio konačno - istakao je on.

Kako kaže Đuričić, proslava Kaporove slave, Svetog Jovana Krstitelja bila je glavni društveni događaj u Beogradu.

- To je kao da dolazite u neki francuski film. Nalaze se najnemogućiji politički protivnici, od krajnje levice do krajnje desnice. Ljudi koji ne razgovaraju te večeri razgovaraju. Tu se pije, uživa, prepričavaju anegdote, a kada odu opet ne razgovaraju – rekao je on.

Đuričić kaže da je uživao u druženju sa ovim velikim srpskim književnikom, kao i da je Momor Kapor bio izrazito društven i jedan od najvećih istraživača ljudskih duša.

- Momo je imao isti način razgovora sa Dobricom Ćosićem i prodavcem krompira, istu vrstu dečije radoznalosti, taj osećaj kada te neko zaista sluša – objasnio je on.

Slika

Foto: katera.news

Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, rekla je da je „Kaporova školica“ najkompletnija biografija o njemu, sa dosta detalja, te da je pomogla da se prikaže kompletan njegov život.

- U knjizi ima dosta novih podataka koje je Kapor napisao desetak godina pred kraj života. Osim toga, u knjizi govore divni ljudi, njegovi prijatelji iz detinjstva. Iako je dosta pričao o svom životu, uvek ostanu neke stvari da se istraže – rekla je ona.

Prema njenim riječima, Kapor je s razlogom voljen i poštovan čovjek u Republici Srpskoj.

- On je Republici Srpskoj na svoj način pomogao od njenog osnivanja. Ostavio je sve i otišao je kao ratni reporter da beleži stradanje svog naroda i ono što je proživljavao – rekla je ona.

Ona je, kako kaže, dovela Kapora nakon 40 godina u Sarajevo, njegov rodni grad u koji su njegova djela zabranjena.

U okviru programa prikazan je kratkoi dokumentarni filma „Momo“, nastao u produkciji Zadužbine Momo Kapor.

Komentari 0
Povezane vijesti
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Kulturnom centru Istočno Sarajevo Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Kulturnom centru Istočno S...
U toku humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru Grgić (FOTO) U toku humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru Grgić (FOTO)
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    8h 27m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    3h 53m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    4h 3m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    4h 8m
    0
  • Saslušana majka osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
    10h 47m
    0