Ograničene marže na osnovne životne namirnice u FBiH

01.04.2021. 19:46
0
IZVOR: nezavisne.com

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu.

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarski proizvodi od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena, te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlja biljaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od 1. decembra masovni mirni protesti u FBiH Od 1. decembra masovni mirni protesti u FBiH
Danas pretežno oblačno, ponegdje slaba kiša Danas pretežno oblačno, ponegdje slaba kiša
U Srpskoj raspisan tender za nabavku HPV vakcina U Srpskoj raspisan tender za nabavku HPV vakcina
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  10h 5m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  1h 40m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  6h 2m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  8h 10m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  8h 27m
  0