Ограничене марже на основне животне намирнице у ФБиХ

01.04.2021. 19:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Влада Федерације БиХ је донијела Одлуку о прописивању мјере непосредне контроле цијена за поједине основне животне намирнице и друге производе утврђивањем максималне марже, утврдивши да постоје услови за прописивање мјере непосредне контроле цијена на подручју Федерације БиХ.

Као мјеру непосредне контроле цијена Влада је за поједине основне животне намирнице и друге производе прописала утврђивање максималне висине маржи у трговини.

Мјера се односи на производе у надлежности Федерације БиХ, кантона, градова и опћина прописане одредбама Закона о контроли цијена, као и на остале животне намирнице и друге производе које продају сви учесници у ланцу снабдијевања, односно привредна друштва и друге правне и физичке лица која производе и обављају трговину на велико и трговину на мало.

Правне и физичке особе обавезне су утврдити и примјењивати марже тако да у велепродаји не прелазе максималну висину од шест посто и у малопродаји максималну висину од осам посто на набавну цијену.

Ова обавеза односи се на све врсте брашна и хљеба, пецива и друге пекарски производи од брашна житарица, активни квасац, млијеко и млијечне прерађевине, јаја и производе од јаја, шећер, чај, зачине, со за људску исхрану, рижу, тјестенину, биљне и животињске масноће, све врсте свјежег меса, рибе и њихове прерађевине, сирће, месне и рибље конзерве, јестиво уље, формуле за дојенчад и формуле након дојења, прерађену храну на бази житарица и храну за дојенчад и малу дјецу, додатке исхрани, дијететске производе (укључујући производе без глутена, те храну за посебне медицинске потребе.

Одлуком су обухваћени и пелене за једнократну употребу за дјецу и одрасле, хигијенски улошци, детерџенти за веш и за суђе, сапун, паста за зубе, тоалетни папир, као и све врсте сјеменског и садног материјала, средства за заштиту здравља биљака, сточна храна и компоненте за сточну храну и вјештачко ђубриво.

Коментари 0
Повезане вијести
Први пут након рата наложени бадњаци испред порте Храма Светог Јована Богослова у Горажду Први пут након рата наложени бадњаци испред порте Храма Светог Јована Богослова у Горажду
У Србији ограничене цијене основних животних намирница У Србији ограничене цијене основних животних намирница
Од 1. децембра масовни мирни протести у ФБиХ Од 1. децембра масовни мирни протести у ФБиХ
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  9h 31m
  0
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  15h 16m
  7
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  15h 26m
  1
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  18h 39m
  2
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  19h 22m
  1