Oko 70 odsto anketiranih čitalaca smatra da će način obračuna utroška struje uticati negativno na budžet građana

04.04.2023. 09:26
0
IZVOR: katera.news

Portal Katera je u proteklom periodu sproveo dvije ankete u vezi sa aktuelnim pitanjima, a pitali smo vas da li će promjena načina obračuna utroška struje uticati negativno na budžet građana, ali i da li mislite da će izmjene Nacrta Krivičnog zakonika uticati na sve građane Republike Srpske?

Najpopularnijim anketama objavljenim u tom periodu je ona objavljena krajem januara, a koja se ticala promjene načina obračuna utroška struje i negativnog uticaja na budžet građana.

Naime, krajem prošle godine vlast je najavila promjene motode obračuna potrošnje električne energije na način da će potrošači koji troše više struje, plaćati veće račune, jer će se obračun određenom metodologijom vršiti po višoj tarifi. Takođe je saopštenda će oni koji troše manje struje plaćati manje račune nego do sada.

Stoga smo vas pitali Da li će promjena načina obračuna utroška struje uticati negativno na vaš budžet?. U anketi je učestvovalo 426 ispitanika, od čega se 339 ispitanika ili 79.6 odsto od ukupnog broja izjasnilo da će uticati na njihov budžet jer očekuju veće račune za struju.

Na 42 ispitanika, odnosno 9,9 odsto, promjena načina obračuna utroška struje neće uticati jer očekuju manje račune, dok 45 ispitanika ili 10,6 odsto, ne razmišlja o tome.

U anketi koja je sprovedena tokom marta portal Katera vas je pitao Da li mislite da će izmjene Nacrta Krivičnog zakonika uticati na sve građane Republike Srpske?

Ministarstvo pravde Republike Srpske sredinom marta je predložilo izmjene Nacrta Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojem je cilj vratiti kriminalizaciju klevete i uvrede.

Usvajanjem Nacrta Krivičnog zakonika Republike Srpske, kleveta i uvreda postale bi krivično djelo, a mediji koji bi kršili zakon mogli bi biti kažnjeni novčano i to čak do 50.000 KM. Takođe, ovaj zakon će uticati i na radnike jer bi kršio osnovno ljudsko pravo – slobodu govora, te štiti poslodavca, a ne radnika.

U aknketi je učestvovalo 158 ispitanika, a 96 ispitanika, procentualno 60,8 odsto, reklo je da misle da će usvajanje ovog nacrta uticati na sve građane Srpske.

Da usvajanje ovog Nacrt neće uticati na građane misli 39 ispitanika ili 24,7 odsto od ukupnog broja, dok njih 23 ili 14,6 odsto ne razmišlja o ovoj aktuelnoj temi.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    15h 31m
    0
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 34m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 6m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    13h 53m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    21h 4m
    0