Olakšana isplata penzija i drugih primanja za starija lica

03.04.2020. 16:01
0
IZVOR: SRNA

Ministarstvo finansija Republike Srpske objavilo je instrukciju kojom se olakšava privremena isplata penzija, invalidnina, socijalnih davanja i sličnih primanja sa bankovnih računa za lica sa navršenih 65 i više godina kojima je zabranjeno ili ograničeno kretanje na teritoriji Srpske radi sprečavanja širenja virusa korona.

Korisnicima je u cilju olakšavanja isplate ovih primanja, za vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog epidemijom virusom korona, omogućeno da podizanje novčanih sredstava sa bankovnog računa obave na dva načina.

Prvi je ovlaštenjem drugog lica putem jednokratnog punomoćja, za koje nije potrebna ovjera kod nadležnog organa, već samo lični dokumenti punomoćnika i korisnika primanja.

- Maksimalan iznos za isplatu ovim putem ne može biti veći od iznosa jedne mjesečne penzije ili drugog mjesečnog primanja - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Drugi način podizanja novca je ličnim odlaskom u banku koja je dužna organizovati radno vrijeme u satima kada je licima sa 65 i više godina starosti dozvoljeno kretanje.

Detalji ove instrukcije kao i obrazac punomoćja dostupni su na internet stranici Ministarstva finansija, sekcija - Sanacija posljedica virusa korona.

Komentari 0
Povezane vijesti
Oko 275.000 penzionera u Srpskoj u prosjeku dobija 40% od prosječne plate Oko 275.000 penzionera u Srpskoj u prosjeku dobija 40% od prosječne plate
Novac isplaćivan i firmama u FBiH koje tokom pandemije nisu imale radnike Novac isplaćivan i firmama u FBiH koje tokom pandemije nisu imale radnike
Ministarstvo finansija: Igre na sreću nemoguće uvesti u PDV sistem Ministarstvo finansija: Igre na sreću nemoguće uvesti u PDV sistem
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    18h 55m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    20h 0m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    13h 43m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    14h 49m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    23h 17m
    0