Olimpijski centar Jahorina najavljuje plan projekata za sljedeću godinu

22.10.2019. 18:34
0
IZVOR: Katera

Iako se čini da je rukovodstvo Olimpijskog centra Jahorina novim projektima dostiglo svoj i maksimum u iskorištenosti potencijala ove planine, situacija u praksi nije takva.
U planu je razvoj ski centra Manjača kod Mrkonjić Grada kao i ski centra Igrišta kod Vlasenice. Planirana površina ski centra Manjača odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m2, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje.

Prema Planiranom rješenju ski centra Manjača predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 m, dužine oko 1.000 m i kapaciteta 3.000 skijaša/sat kao i pokretna traka dužine oko 100 m, kapaciteta 1.000 skijaša/sat. Žičaru prate dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 m. Pored skijaške infrastrukture u planu je igradnja i zabavnih sadržaja: tjubing, avantura park, dječije igralište, zip line i drugi zanimljivi sadržaji.
Od velike strateške važnosti su i projekti – spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom, ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije, ali i najatraktivnije rješenje, kako za prevoz skijaša tako i za prevoz gostiju i turista koji nisu skijaši.
Tim povodom direktor olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da se prave jedinstveni projekti, prvi u ovom dijelu Evrope.

 -Došli smo na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbjedniji način prevezu do Jahorine i zimi i ljeti. Sad smo u fazi pripreme, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, a početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki – kaže Ljevnaić.

On ističe da su benefiti projekta veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini. Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Jahorine jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma Sarajevo.

-Pored toga što će ova gondola biti jedinstvena turistička atrakcija, takođe će doprinijeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila, kao i bezbjednosti svih korisnika. U planu su i 2 usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima. Kada je riječ o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želimo da najviše benefita imaju građani Pala - istakao je Ljevnajić.

-Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski centre, centar smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama. Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza. Svaki od ovih projekata je strateški itekako značajan za razvoj naše regije, ali i podsticanje i prazvijanje privrede u cijeloj državi - saopštili su iz OC Jahorina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima
Tročlana ekipa iz Istočnog Sarajeva: Trst je ostao iza nas, idemo prema Torinu i Milanu Tročlana ekipa iz Istočnog Sarajeva: Trst je ostao iza nas, idemo prema Torinu i Milanu
Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota Grand Off-road Tour 2024 – spoj nezaboravne avanture i prirodnih ljepota
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    19h 58m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    23h 37m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    18h 7m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    6h 48m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    1h 33m
    0