Олимпијски центар Јахорина најављује план пројеката за сљедећу годину

22.10.2019. 18:34
0
ИЗВОР: Катера

Иако се чини да је руководство Олимпијског центра Јахорина новим пројектима достигло свој и максимум у искориштености потенцијала ове планине, ситуација у пракси није таква.
У плану је развој ски центра Мањача код Мркоњић Града као и ски центра Игришта код Власенице. Планирана површина ски центра Мањача односи се највећим дијелом на површине које заузимају ски-стазе, чија укупна површина износи 75.000 м2, затим на инсталације и љетње садржаје.

Према Планираном рјешењу ски центра Мањача предвиђена је једна шестосједна жичара, укупне висинске разлике око 264 м, дужине око 1.000 м и капацитета 3.000 скијаша/сат као и покретна трака дужине око 100 м, капацитета 1.000 скијаша/сат. Жичару прате двије осњежене ски-стазе, укупне дужине око 2.500 м. Поред скијашке инфраструктуре у плану је иградња и забавних садржаја: тјубинг, авантура парк, дјечије игралиште, зип лине и други занимљиви садржаји.
Од велике стратешке важности су и пројекти – спајање Јахорине са Источним Сарајевом, али и са Палама путем кабинских гондола које су уједно најадекватније, али и најатрактивније рјешење, како за превоз скијаша тако и за превоз гостију и туриста који нису скијаши.
Тим поводом директор олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић рекао је да се праве јединствени пројекти, први у овом дијелу Европе.

 -Дошли смо на идеју да повежемо најближи град са најдужом гондолом на Балкану и да омогућимо становницима и туристима да се на најбржи, најлакши и најбезбједнији начин превезу до Јахорине и зими и љети. Сад смо у фази припреме, обезбјеђења имовине и документације, а почетак градње ће започети након завршетка ових активности, обезбјеђења средстава и спровођења јавних набавки – каже Љевнаић.

Он истиче да су бенефити пројекта велики и огледају се у лакшем приступу Јахорини у свако доба, туристички и за људе који живе у околини. Реализацијом овог пројекта биће могућ превоз са аеродрома до Јахорине јер је полазна станица планирана у непосредној близини међународног аеродрома Сарајево.

-Поред тога што ће ова гондола бити јединствена туристичка атракција, такође ће допринијети смањењу загађености и мањој употреби аутомобила, као и безбједности свих корисника. У плану су и 2 успутне станице, на Требевићу и на Двориштима. Када је ријеч о пројекту спајања Пала са Јахорином, желимо да највише бенефита имају грађани Пала - истакао је Љевнајић.

-Изградњом овог пројекта ћемо развити највише Пале, јер ће по угледу на европске ски центре, центар смјештајних капацитета и збивања прије и послије скијања бити управо на Палама. Тренутно радимо на проналажењу најбоље трасе гондоле и пропратних стаза. Сваки од ових пројеката је стратешки итекако значајан за развој наше регије, али и подстицање и празвијање привреде у цијелој држави - саопштили су из ОЦ Јахорина.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима Бесплатне карте на Јахорини направиле проблем родитељима и професорима
Трочлана екипа из Источног Сарајева: Трст је остао иза нас, идемо према Торину и Милану Трочлана екипа из Источног Сарајева: Трст је остао иза нас, идемо према Торину и Милану
Grand Off-road Tour 2024 – спој незаборавне авантуре и природних љепота Grand Off-road Tour 2024 – спој незаборавне авантуре и природних љепота
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    17h 58m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    21h 37m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    16h 7m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    4h 48m
    0
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    23h 4m
    1