Opština Istočno Novo Sarajevo od Opštine Istočna Ilidža traži da plaća zakup za Srednjoškolski centar

23.06.2021. 15:18
5
IZVOR: Katera

Na šestoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža na Dnevnom redu se našla i informacija o zahtjevu Opštine Istočno Novo Sarajevo za plaćanje zakupa prostorija smještaja JU “Srednjoškolski centar“ Istočna Ilidža.

Skupština opštine Istočna Ilidža ovaj zahtjev načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo odbija i smatra ga neprimjerenim.

Iako su  iz Opštine Istočna Ilidža odgovorili da JU „Srednjoškolski centar“ Istočna Ilidža pohađaju, ne samo učenici Opštine Istočna Ilidža, nego i učenici svih šest opština u sklopu Grada Istočnog Sarajeva, te da je opština u taj objekat uložila oko 100.000 KM, kako u zamjenu stolarije, sanaciju mokrih čvorova, pa do nabavke školske opreme, te zamolili da se sačeka do izgradnje objekta Gimnazije, iz Opštine Istočno Novo Sarajevo su dobili negativan odgovor.

U zaključcima koje je Skupština danas donijela se navodi da se podržava nastavak investicionog ulaganja opštine Istočna Ilidža u bivši objekat kasarne Slobodan Princip Seljo u odnosu 1:1 sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, sve dok je ova Javna ustanova sporazumno smještena u postojećem objektu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović, ističe da će, ukoliko budu primorani da štite svoja prava, tužiti Opštinu Istočno Novo Sarajevo, kao vlasnika postojećeg objekta, za sticanje prava svojine na osnovu održaja.

Slika

-Duže od 20 godina ova ustanova koristi te prostorije i mi nemamo želju da postanemo vlasnici, ali, ukoliko budemo primorani, uradićemo to, jer mi nismo svojom odlukom smjestili Srednjoškolski centar tu, nego je to uradio Grad Srpsko Sarajevo, odnosno tadašnje Ministarstvo prosvete i kulture u Vladi Republike Srpske – kaže Božović.

On dodaje da je tadašnja Vlada, poslije egzodusa Srba, smještala institucije u objekte koji su tada bili na raspolaganju.

Za sve buduće korake Skupština je imenovala radni tim za pregovore sa Opštinom Istočno Novo Sarajevo, koji je sastavljen od po jednog predstavnika svih parlamentarnih partija u Skupštini ove lokalne zajednice, a koji će u narednih 15 dana obaviti pregovore sa opštinom INS.

Takođe, Skupština nalaže odbornicima ove lokalne zajednice u Gradu Istočno Sarajevo da, kroz amandmansko djelovanje na rebalans budžeta za 2021. godinu u Gradu Istočno Sarajevo, obezbijede novac za finansiranje materijalnih troškova JU Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“, koji su ujedno i zakonska obaveza ove institucije.

Iz ove lokalne zajednice apeluju na Vladu Republike Srpske da ubrza projekat izgradnje JU Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ s obzirom na to da je Opština Istočna Ilidža u proteklom periodu obezbijedila zemljište, pristupnu infrastrukturu i svu potrebnu projektnu dokumentaciju.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Profesor 24.06.2021. 12:10
    Ostala trauma Katicu od škole pa bi sada da naplati
  • Generic placeholder image
    Istok 24.06.2021. 06:04
    A što da se ne plati?
  • Generic placeholder image
    Boriša 23.06.2021. 23:14
    Dragi sugrađani, konačno vidimo da je SNSD izgubio kompas i osjećaju da im je došao kraj. Crvena banda 20 godina ruši institucije Republike Srpske i jedinu Gimnaziju koja je školovala našu djecu prije rata, u ratu i poslije rata. Diplomu gimnazije crvena banda nije mogla kupiti. Učenici gimnazije su završavali fakultete na Univerzitetu u Srpskom Sarajevu, Beogradu, Podgorici, Novom Sadu ali i širom Evrope. Nijedom učeniku gimnazije SNSD nije morao kupiti diplomu jer gimnazija školuje hrabre, slobodne i pametne ljude koji znaju da prepoznaju izdajice i neljude. Zapamtite crveni lopovski brod tone.
  • Generic placeholder image
    Rob 23.06.2021. 23:14
    Bruka i sramota
  • Generic placeholder image
    Snsd 23.06.2021. 19:51
    Da li bi ovo Katicu palo na um da je kojim slucajem Seslija izabran za nacelnika Istocne Ilidze.:)
Povezane vijesti
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom Sarajevu Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom...
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 26m
    0
  • Slani mafini
    15h 47m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 42m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 36m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 5m
    3