Organizatori SFF-a bili upoznati sa predstavljanjem projekta "Heroji Halijarda"

16.08.2023. 19:38
2
IZVOR: srna.rs

"Telekom Srbije" saopštio je da su organizatori Sarajevo film festivala /SFF/ bili upozanti sa predstavljanjem projekta "Heroji Halijarda" na tom festivalu i naveli da tome u prilog ide i informacija da su organizatori u pisanoj komunikaciji još 8. juna poslali upit izvršnim producentima iz "Kontrast studiosa" sa interesovanjem kako napreduje razvoj filma te da bi ga rado pogledali i uzeli u razmatranje za festival.

U saopštenju se navodi da je kompanija "Telekom Srbija" učestvovala na SFF-u tri godine zaredom i da je njihovo prisustvo podrazumijevalo učestvovanje u nominacijama i panel prezentovanje različitih projekata koje je Telekom Srbija predstavljao samostalno ili u saradnji sa svojim partnerima.

- Iznenađeni smo reakcijom organizatora festivala, jer smo po ustaljenoj proceduri, kao i svake godine do sada sve projekte i učesnike na panelima, sa propratnim trejlerima, prijavljivali na vreme. Ovu činjenicu možemo potkrepiti zvaničnom pisanom komunikacijom između predstavnika nadležnih organizacionih celina u okviru "Telekoma Srbija" i organizatora festivala - navodi se u saopštenju koje je reakcija Telekoma Srbije na saopštenja SFF-a.

Navode da film "Heroji Halijarda", koji se realizuje u saradnji sa produkcijom "Kontrast studios", obrađuje istorijsku činjenicu da je srpski narod spasavao američke avijatičare za vrijeme Drugog svjetskog rata te da nema prostora za ukazivanje na ideološki propust.

- Štaviše, Vlada i Vojno Vazduhoplovstvo SAD zvanično navode da Operacija `Halijard` još uvek predstavlja najveću spasilačku operaciju američkih avijatičara u istoriji.`Operacija Halijard `je bila misija Kancelarije za strateške usluge /Office of Strategic Services, preteča CIA/, spasavanja više od 500 avijatičara SAD koji su bili raštrkani po planinskim regijama Srbije nakon što su im Nijemci oborili bombardere u Drugom svetskom ratu - navodi se u saopštenju.

Iz "Telekoma Srbije" navode da zvaničnici Vlade SAD redovno obilježavaju i iskazuju svoje „poštovanje za lokalne Srbe, za njihove izuzetne žrtve i heroizam" tokom ove misije.

"Njujork tajms" naziva "Operaciju Halijard" - "odvažnom misijom spasavanja više od 500 savezničkih vazduhoplovaca tokom Drugog svjetskog rata, u Jugoslaviji koju su okupirali nacisti".

Iz "Telekoma Srbije" naglašavaju da svaki pokušaj spekulacija i politizacije jednog filma koji se bavi zvanično nespornim istorijskim činjenicama je zlonameran i bez osnova.

Na SFF sinoć je promovisan film "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, koji govori o herojskoj ulozi četnika u Drugom svjetskom ratu, što je izazvalo oštra reagovanja federalnih medija.

SFF je na zvaničnoj internet stranici saopštio da je u okviru biznis prezentacije kompanije "Telekom Srbije" na poslovnom forumu Festivala, najavljen između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvijek u postprodukciji - "Heroji Halijarda".

- Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije bio je isključiva odgovornost `Telekoma Srbije`. Do sada, sa svim smo partnerima komunicirali s odnosom poslovnog povjerenja materijala koji će prezentirati. Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno povjerenje narušeno - navedeno je iz SFF.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Hari 16.08.2023. 22:54
    Da su kojim slučajem ustaše spašavali pilote, film bi bio rado primljen u šeher Sarajevu. Ali nespojivo je da sluge fašista spasavaju američke pilote od svojih saradnika fašista.
  • Generic placeholder image
    Predator 16.08.2023. 20:57
    Stav žirija: Samo da nema Srba bio bi odličan. Nikad se mi nećemo dozvati pameti
Povezane vijesti
Karićeva uputila zahtjev SFF-u: Tražim konkretnu odgovornost Karićeva uputila zahtjev SFF-u: Tražim konkretnu odgovornost
Svjetske premijere na Sarajevo film festivalu Svjetske premijere na Sarajevo film festivalu
Evo kome su dodijeljene nagrade jubilarnog 25. Sarajevo film festival Evo kome su dodijeljene nagrade jubilarnog 25. Sarajevo film festival
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    8h 55m
    0
  • Slani mafini
    18h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    20h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    18h 5m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    12h 34m
    3